search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:46
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: Δεν λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα

28.02.2017 14:06
Τσακαλώτος: Έξοδος από το μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης (Video) - Media

 

Για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ευθύνονται οι διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών και όχι η κυβέρνηση, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλωτος στη Βουλή κατά την διάρκεια της αρχικής του τοποθέτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικές διαφορές που καταγράφονται μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών Θεσμών. 

«Δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε αλλά διαπραγματευτήκαμε πάνω σε αυτό που θεωρούμε μέρος της λύσης στη βάση των αρχών μας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει αν θα έκλεινε την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο με 2% επιπλέον μέτρα. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθύμισε τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιερ Μοσκοβισί για τα “net” μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε συστημική τη διαφωνία θεσμών και ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ μετακινήθηκε από την αρχική του θέση για μέτρα και από εκεί που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους, τώρα ζητάει διαρθρωτικά μέτρα. Ειδικότερα για το ΔΝΤ σημείωσε πως «3% λάθος έκανε το ΔΝΤ και τώρα γι αυτό λέει ότι δεν είναι σίγουρο ότι χρειάζονται νέα μέτρα». 

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «το πρώτο πράγμα που συμφωνήθηκε πριν από το Eurogroup είναι ότι μέσα στην συμφωνία είναι το ότι θα παρθούν μέτρα διαρθρωτικού τύπου» και σημείωσε πως οι βασικοί παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από το Eurogroup. «Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν σε συνάντηση πριν από το Eurogroup . Αυτό παρουσιάστηκε στο Eurogroup και υπήρξε πολιτική συμφωνία ότι αυτό είναι μια καλή βάση για να επιστρέψουν οι θεσμοί και για να δέσουν όλα στο Eurogroup του Μαρτίου. Το Eurogroup δεν ζητάει την πολιτική έγκριση της συμφωνίας γιατί δεν υπάρχει συμφωνία. Ζήτησε τη συμφωνία για τη διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας πως «ο στόχος είναι στο Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα». 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως πρόκειται για ένα υφεσιακό πακέτο, τονίζοντας ότι αυτό το έχει ξαναπεί. «Έχουμε παραδεχθεί ότι το όλο πακέτο είναι περιοριστικό και υφεσιακό» είπε ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο τόνισε πως με την τελευταία συμφωνία δεν αυξάνεται η λιτότητα και τόνισε πως το σημαντικό είναι να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για θέσεις εργασίας που θα αναστρέψουν το κλίμα. 

«Η προνομοθέτηση μέτρων προβληματική από δημοκρατικής άποψης»
«Η προνομοθέτηση μέτρων είναι προβληματική» παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η προνομοθέτηση μέτρων μπορεί να μην είναι αντισυνταγματική αλλά τόνισε πως είναι «προβληματική» από δημοκρατικής άποψης. 
 
«Δεν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση. Αντισυνταγματική θα ήταν η υπό αίρεση ψήφιση μέτρων. Αν με ρωτάτε αν είναι προβληματική ναι είναι προβληματικό από δημοκρατική άποψη», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δεν κρυβόμαστε. Σας το λέω ευθέως. Δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ακόμα πως «εμείς δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση ότι κερδίσαμε, ούτε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα. Είπε ο Ντάισελμπλουμ, ότι πάμε από τη λιτότητα σε αναπτυξιακά μέτρα, ότι αλλάζει η ατζέντα, ότι έχουμε ένα υφεσιακό περιοριστικό πλαίσιο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Ξέρετε τι τραβάνε κι αυτές οι χώρες μέσα στο Eurogroup, μέσα σε ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο; Δεν έχει πει κανένας υπουργός, ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. δεν είναι ασφυκτικό και ότι δεν χρειάζεται, όπως λένε πάρα πολλοί από το κέντρο και αριστερότερα ότι πρέπει να αλλάξει αυτό το πλαίσιο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:46