search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 10:50
MENU CLOSE

Τρόμος στο Λονδίνο – Τουλάχιστον 5 νεκροί και 40 τραυματίες από τη διπλή επίθεση – Δυο αστυνομικοί σε κρίσιμη κατάσταση (Photos)

22.03.2017 14:55
Τρόμος στο Λονδίνο - Τουλάχιστον 5 νεκροί και 40 τραυματίες από τη διπλή επίθεση - Δυο αστυνομικοί σε κρίσιμη κατάσταση  (Photos)  - Media

 

Ο τρόμος χτύπησε το Λονδίνο, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, με την αστυνομία να ανακοινώνει τις πρώτες πρωϊνές ώρες ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 νεκροί και 40 τραυματίες, εκ των οποίων δυο σε κρίσιμη κατάσταση. 

Το μεσημέρι της Τετάρτης αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε περαστικούς και αστυνομικούς στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Στη συνέχεια, o άνδρας βγήκε από το αυτοκίνητο και έτρεξε έξω από το Κοινοβούλιο, όπου επιτέθηκε με μαχαίρι κατά φρουρού του Κοινοβουλίου. Οι Αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια. 

Μέχρι και το στρατό σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την επίθεση στο κοινοβούλιο.

Η βρετανική αστυνομία είπε τα ξημερώματα ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση κοντά στο κοινοβούλιο ανέβηκε στους πέντε.

Ο πέμπτος νεκρός ήταν μεταξύ των πεζών που σκοτώθηκαν στην επίθεση, είπε η αστυνομία.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της αστυνομίας Αγγλίας Μαρκ Ρόουλι τόνισε ότι η αστυνομία πιστεύει πως ο δράστης είχε εμπνευστεί από την τρομοκρατία που σχετίζεται με τους ισλαμιστές μαχητές και ότι η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον δράστη αλλά αρνήθηκε να τον κατονομάσει.

Ακύρωσε επίσκεψη η βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ακύρωσε μια επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σκότλαντ Γιάρντ μετά από τη τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο που κόστισε τη ζωή σε πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, και τραυμάτισε τουλάχιστον άλλα 40 άτομα, είπε εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκινγχαμ.

“Εν όψει των σημερινών γεγονότων, αποφασίσθηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της βασίλισσας στη Νέα Σκότλαντ Γιάρντ” (σήμερα, Πέμπτη), είπε ο εκπρόσωπός της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Royal Central χθες, προσθέτοντας ότι “η επίσκεψη θα προγραμματιστεί μια άλλη ημερομηνία”.

Ο δράστης του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί από την αστυνομία, χτύπησε αρκετά άτομα ενώ οδηγούσε στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ. Κατόπιν προσπάθησε να μπει στο χώρο του κοινοβουλίου κραδαίνοντας ένα μαχαίρι. Αφού μαχαίρωσε έναν αστυνομικό, τον οποίο σκότωσε, ο δράστης σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας.

Η βασίλισσα θα εγκαινίαζε ένα νέο αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο, κοντά στον τόπο των επιθέσεων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι υπεύθυνος για τις επιθέσεις είναι μόνο ένας δράστης. Τόνισε ότι η τοποθεσία της τρομοκρατικής πράξης δεν ήταν τυχαία και ότι το επίπεδο απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλό.

Ο ασκών καθήκοντα υποδιευθυντή της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου (Σκότλαντ Γιάρντ) Μάρκ Ρόουλι είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι ο δράστης είναι μεταξύ των πέντε νεκρών, ενώ τουλάχιστον 40 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί, οι δύο από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.

«Όπως γνωρίζετε δηλώσαμε ότι αυτό είναι τρομοκρατικό χτύπημα. Τα γεγονότα ξεκίνησαν όταν στη γέφυρα ‘ένα αυτοκίνητο τραυμάτισε πολλά άτομα και αστυνομικούς. Μετά υπήρξε μια επίθεση με μαχαίρι», δήλωσε ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «Το κοινοβούλιο έκλεισε και παρ’ όλο που πιστεύουμε ότι ένας μόνο είναι ο δράστης, έχουμε πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα και συνεχίζουμε την έρευνα. Η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστή. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας και τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν αστυνομικοί σε όλο το εύρος της πρωτεύουσας. Αν χρειαστεί θα επέμβει και ο στρατός».

«Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από ανθρώπους που πιστεύουν ότι συγγενείς τους έχουν βρεθεί στην περιοχή. Χάσαμε έναν αγαπητό συνάδελφο. Είναι μια μέρα λύπης, που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα έρθει. Δυστυχώς είναι πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Το θύμα ήταν ένοπλος φρουρός που φρουρούσε το κοινοβούλιο. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε πληροφορίες, μόνο όταν υπάρχουν αποδείξεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αστυνομίας.

«Όπως είπαμε στο κοινό να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της επιστροφής σας στο σπίτι. Θα υπάρχουν ένοπλοι αστυνομικοί σε όλο το Λονδίνο», σημείωσε.

Τέλος, διευκρίνισε ότι τα θύματα βρήκαν τραγικό θάνατο στο περιστατικό με το αυτοκίνητο στη γέφυρα.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για ύποπτο πακέτο στην περίβολο του κοινοβουλίου.

Αυτή τη στιγμή στα κτίρια του κοινοβουλίου βρίσκονται απεκλεισμένα περίπου 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι αξιωματούχοι, υπάλληλοι και τουρίστες.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από τον φερόμενο ως δράστη, αλλά και φωτογραφίες μετά την επίθεση.

Ο δράστης οδήγησε ένα όχημα στη γέφυρα Γουέστμινστερ, τραυματίζοντας πολλά άτομα. Στη συνέχεια, μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν έναν άνδρα με μαχαίρι μέσα στους χώρους του παλατιού, όπως αναφέρει το BBC. Νέες πληροφορίες αναφέρονται και σε δέυτερο δράστη που βρίσκεται μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Βρετανοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι άκουσαν δυνατούς κρότους έξω από το κτίριο, ενώ μάρτυρες υποστηρίζουν ότι είδαν τραυματίες να δέχονται ιατρική βοήθεια. Βουλευτές δήλωσαν ότι άκουσαν “τρεις ή τέσσερις πυροβολισμούς”.

O ανταποκριτής του Independent Τομ Πεκ έγραψε στο Twitter: “Υπήρξε ένας δυνατός κρότος. Κραυγές. Αναταραχή. Στη συνέχεια, ήχοι από πυροβολισμούς. Ένοπλες δυνάμεις παντου”.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπήκε σε ένα ασημένιο αυτοκίνητο, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί έξω από το κοινοβούλιο. Πηγή επιβεβαίωσε ότι η πρωθυπουργός είναι καλά.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Λιντιγκτον, επισήμανε: “Φαίνεται ότι ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε και ότι ο φερόμενος ως δράστης δέχθηκε πυροβολισμούς από την αστυνομία. Υπάρχουν αναφορές για βίαια επεισόδια στην περιοχή του παλατιού”.

Παράλληλα, ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο του Χάρβαρντ για τις Ευρωπαϊκές Σπουδές, είδε ένα αυτοκίνητο να πέφτει πάνω σε περαστικούς πάνω στη γέφυρα του Γουέστμινστερ και ανήρτησε βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter

«Ένα αυτοκίνητο στη γέφυρα του Γουέστμινστερ μόλις σκότωσε τουλάχιστον 5 άτομα», έγραψε.

A car on Westminster Bridge has just mowed down at least 5 people. pic.twitter.com/tdCR9I0NgJ

— Radosław Sikorski (@sikorskiradek) 22 Μαρτίου 2017

Οι αρχές έδωσαν εντολή στους εργαζόμενους του κοινοβουλίου να μην κλειστούν στα γραφεία τους, ενώ απέκλεισαν την γύρω περιοχή. Επιπλέον, ο υπόγειος σταθμός του μετρό στην περιοχή έχει κλεισει.

Δείτε live αναμετάδοση των εξελίξεων:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 10:49