search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:50
MENU CLOSE

Κρίσιμες ώρες στη Μάλτα – Μικρό καλάθι αλλά και προσδοκία για πρόοδο

07.04.2017 07:12
Tα αντίμετρα της συμφωνίας του Eurogroup  - Media

 

 

Με την προσδοκία από ελληνικής πλευράς ότι θα καταγραφεί ένα σαφές σήμα προόδου που θα επιτρέπει πολύ σύντομα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και την επιστροφή των Θεσμών, ξεκινά γύρω στις 10 ώρα Ελλάδας το Eurogroup. Εν ολίγοις, οι προσδοκίες είναι σχετικά χαμηλές και πρωταρχικό μέλημα είναι να μην δοθεί η εικόνα «ναυαγίου» που θα εντείνει την αναστάτωση που υπάρχει λόγω των καθυστερήσεων.

Το «παζάρι» που εκτυλίσσεται μέχρι και την τελευταία στιγμή φαίνεται να έχει στο επίκεντρο αφενός τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων αφετέρου την προέλευση και την δοσολογία των περικοπών στις συντάξεις, καθώς χθες κυβερνητικές πηγές παραδέχονταν χθες ότι στο τραπέζι έχουν μπει και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι πιο ήπια η μείωση στις κύριες  (οι οποίες θα πληγούν από την κατάργηση ή μείωση της προσωπικής διαφοράς).

Όσον αφορά το χρόνο εφαρμογής αυτό που έως και χθες ήταν γνωστό είναι πως το ΔΝΤ ζητά την εφαρμογή ολόκληρου του 2% του ΑΕΠ (3,6 δις) το 2019 (εφάπαξ) ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί το σπάσιμο σε εφαρμογή του 1% το 2019 και 1% το 2020 (δηλ σε δύο δόσεις).

Στο μεταξύ χθες, αναστάτωση προκάλεσε η πληροφορία που ήρθε μέσω δημοσιεύματος του ΑΠΕ ότι το ΔΝΤ αμφισβητεί το πλεόνασμα και του 2018 και ζητά την εφαρμογή μέτρων νωρίτερα από το 2019. Μάλιστα η (ευρωπαϊκή) πηγή που επικαλούνταν το δημοσίευμα έδειχνε ως «ηθικό αυτουργό» αυτής της απαίτησης το Βερολίνο. Το Μαξίμου πάντως διέψευσε ότι ζητούνται μέτρα για το 2018.

Την ίδια ώρα σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στο πλαίσιο ενημέρωση δημοσιογράφων, απάντησε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, αφήνοντάς το εν μέρει ανοιχτό.

Στο μεταξύ, από το Βερολίνο χθες τα μηνύματα ήταν αντιφατικά: όπως έγινε γνωστό σε επικοινωνία που είχε η Ανγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Τετάρτης με τον Αλέξη Τσίπρα διαβεβαίωσε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι γίνεται προσπάθεια για λύση, ενώ χθες το μεσημέρι ο Β. Σόιμπλε δήλωνε ότι είναι αισιόδοξος για λύση, αλλά όχι στο Eurogroup της Μάλτας – και την ίδια ώρα, όπως προαναφέρθηκε, φωτογραφίζεται να εργάζεται στο παρασκήνιο συντονιζόμενος με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50