search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:58
MENU CLOSE

Σπεύσατε στη Σινασό της Καππαδοκίας…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1968
11-05-2017
15.05.2017 03:00
sinas.jpg
 
Οι ρίζες του ελληνικού πολιτισμού, στα χρόνια της ακμής του Βυζαντίου, χάνονται στα βάθη της Ανατολής. Μέχρι τις αλησμόνητες πατρίδες και τις βραχώδεις εκτάσεις της Καππαδοκίας. Στην καρδιά του Πόντου και της μοναστικής ζωής. Εκεί, ανάμεσα στα τραχιά βραχώδη όρη, στη Σινασό, από αιώνες έχει συντελεστεί ένα διπλό θαύμα… πίστης και αρχιτεκτονικής.
 
Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, αναγνωρισμένο από την UNESCO, ένα από τα τέσσερα – πέντε ελληνόφωνα χωριά της περιοχής, όπου πριν από την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών (1924) ζούσαν 3.000 Έλληνες και 500 Τούρκοι. Σήμερα πολλοί απόγονοι των ξεριζωμένων Ελλήνων ζουν και ευημερούν στην πόλη της Νέας Σινασού, στη Βόρεια Εύβοια. Εξακολουθούν όμως να παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον τόπο καταγωγής τους.
 
Η Σινασός, εκτός από τα περίφημα αρχοντικά του παραδοσιακού οικισμού – που όλο τον χρόνο αποτελεί ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό για τους Έλληνες επισκέπτες – είναι γνωστή και για τους δύο ιερούς ναούς της κωμόπολης (Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Ταξιαρχών) και τα 40 περίπου παρεκκλήσια (ιδιωτικά τα περισσότερα), χτισμένα στη βραχώδη έκταση, στα περίχωρα της ελληνόφωνης πόλης της Καππαδοκίας.
 
Ένα από αυτά, όμως, το υπόσκαφο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, κινδυνεύει με ολική καταστροφή, αφού, εξαιτίας κατολίσθησης (ανήμερα το φετινό Πάσχα, 16 Απριλίου), το μεγαλύτερο τμήμα του ναού κατέρρευσε.
Την αποκάλυψη έκανε στην προσωπική του σελίδα στο Διαδίκτυο ο Τούρκος αρχιτέκτονας και ερευνητής του ελληνικού πολιτισμού Ιμπραήμ Γιουτσέλ και την αναδημοσίευσε η ιστοσελίδα mikrasiatis.gr. Ο Toύρκος αρχιτέκτονας έγραψε ότι το εκκλησάκι και ο βράχος είχαν ήδη πρόβλημα με τη διάβρωση, και τις τελευταίες ημέρες, από τις δυνατές βροχοπτώσεις στην περιοχή, μεγάλωσαν οι ρωγμές με αποτέλεσμα να υπάρξει καθίζηση των βράχων και τελικά γκρέμισμα του μεγαλύτερου μέρους του. Το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, όπως και τα περισσότερα σπίτια της Σινασού, ήταν αγιογραφημένο και ζωγραφισμένο από τον μουσικό και λαϊκό ζωγράφο της Σινασού Κωστή Μελετιάδη. 
 
Το «Π» επικοινώνησε με τον Ι. Γιουτσέλ, ο οποίος επιβεβαίωσε τη μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί ο ναός, καθώς και την πρόθεση του ίδιου και συναδέλφων του αρχιτεκτόνων να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασωθεί το παρεκκλήσι του Αγίου Βασιλείου.
 
Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα έγινε αντικείμενο επερώτησης στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά από τον βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ. και εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος κατάγεται από τη Σινασό. Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από την ελληνική ή την τουρκική πλευρά. Θα είναι πράγματι μεγάλο κρίμα και πλήγμα όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά και για τον πολιτισμό γενικότερα, να αφεθεί ο ιστορικός ναός στην τύχη του.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:47