search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:25
MENU CLOSE

Διπλωματικός σεισμός στον αραβικό κόσμο και παγκόσμια ανησυχία – Σε πλήρη απομόνωση το Κατάρ λόγω τρομοκρατίας

05.06.2017 14:19
Διπλωματικός σεισμός στον αραβικό κόσμο και παγκόσμια ανησυχία - Σε πλήρη απομόνωση το Κατάρ λόγω τρομοκρατίας - Media

 

Η Αίγυπτος θα επιβάλει απαγόρευση σε όλες τις πτήσεις από και προς το Κατάρ από την Τρίτη στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι εξελίξεις στην κρίση που έχει ξεσπάσει με το Κατάρ είναι καταιγιστικές και το θέμα έχει εξελιχθεί σε μείζον σε παγκόσμια κλίμακα τις τελευταίες ώρες.

Επίσης ο αιγυπτιακός εναέριος χώρος θα κλείσει για όλες τις πτήσεις που προέρχονται από το Κατάρ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το υπουργείο έχει εκδώσει απόφαση για την αναστολή όλων των πτήσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του Κατάρ και για το κλείσιμο του αιγυπτιακού εναέριου χώρου σε όλα τα αεροσκάφη από το Κατάρ που επιθυμούν να προσγειωθούν ή να περάσουν», τονίζει το υπουργείο.

Εξάλλου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εξαγωγές λευκής ζάχαρης προς το Κατάρ. Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι η διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Ντόχα και των αραβικών χωρών επηρεάζει και το εμπόριο τροφίμων.

Το Κατάρ εξαρτάται από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία για τις εισαγωγές του σε λευκή ζάχαρή, που εκτιμώνται σε λίγο λιγότερους από 100.000 τόνους ετησίως. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη στη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.

Σε κατάσταση πανικού οι κάτοικοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ

Στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, οι κάτοικοι σπεύδουν, σε κατάσταση πανικού, στα σούπερ μάρκετ, τρομοκρατημένοι από το ντε φάκτο αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στα προϊόντα διατροφής μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισε το Ριάντ.

Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στη Ντόχα, περισσότεροι από 20 άνθρωποι είχαν σχηματίσει ουρές μπροστά από τα ταμεία, μόλις λίγες ώρες μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Κατάρ με τις μεγαλύτερες μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο.

Όπως μεταδίδει στο ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο, το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά σύντομα εξαφανίστηκαν από τα ράφια.

Ο Αζίρ, εργάτης από τη Σρι Λάνκα, σπρώχνει το καρότσι του που έχει γεμίσει με πάνες για το γιο του ηλικίας 18 μηνών. Έμαθε για την κατάσταση από τους συγγενείς του στη Σρι Λάνκα. «Κοιμόμουν όταν η οικογένειά μου μου τηλεφώνησε, ήρθα εδώ εξαιτίας της κρίσης» είπε ο άνδρας.

Το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές για να προμηθεύεται διατροφικά προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Κόλπου.

Το μικρό εμιράτο έχει πληθυσμό κάτω των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, οι περισσότεροι ξένοι.

Η αντίδραση από ΗΠΑ

H συνεργασία των ΗΠΑ με τις χώρες του Κόλπου είναι «απίστευτα σημαντική» επισήμανε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την απόφαση των ισχυρότερων κρατών του αραβικού κόσμου να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει τους ισλαμιστές και το Ιράν.

«Όλες μας οι σχέσεις στον Κόλπο είναι απίστευτα σημαντικές και βασιζόμαστε στα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές τους το συντομότερο» τόνισε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:24