search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:21
MENU CLOSE

Τσίπρας στην Κοζάνη: Η χώρα αφήνει πίσω της τα ελλείμματα και τους καταστροφολόγους

12.07.2017 17:20
Τσίπρας στην Κοζάνη: Η χώρα αφήνει πίσω της τα ελλείμματα και τους καταστροφολόγους - Media

 

Στις γενικές αρχές του αναπτυξιακού μοντέλου που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση αλλά και ειδικότερα στους άξονες που αφορούν στη Δυτική Μακεδονία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοζάνη, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ο πρωθυπουργός εισαγωγικά στάθηκε στις θετική για την οικονομία είδηση της ημέρας αναφορικά με  την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που ανακοίνωσε η Κομισιόν το μεσημέρι.

«Πριν λίγες μόλις ώρες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό» είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ» ενώ «σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018».

Πρόκειται, συμπλήρωσε, «για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα».       

Οι σημερινοί καταστροφολόγοι που κυβέρνησαν με υψηλά ελλείμματα

Αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις τόνισε πως η κυβέρνηση αφήνει πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους «που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε μια κριτική αναδρομή στο αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο σύμφωνα με την περιγραφή που έκανε βασίστηκε στους χαμηλούς μισθούς, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την πεποίθηση ότι η αγορά θα λύσει από μόνη της τις στρεβλώσεις.

Στην κριτική του συμπεριέλαβε τις κυβερνήσεις Σημίτη αλλά και Καραμανλή, και βεβαίως τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις:

«για να συγκαλυφθούν τα αποτελέσματα της ανισότητας και της ανυπαρξίας οικονομικής προόδου» σημείωσε, «οι κυβερνήσεις των κομμάτων που με μεγάλη ευκολία μας έβαλαν στα μνημόνια, πριν μας βάλουν, στήριξαν τις σπάταλες πολιτικές τους στον υπερδανεισμό και την υπερκατανάλωση. Έτσι ώστε να αποφύγουν, προσωρινά και μόνο βέβαια, την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης που οι πολιτικές τους δημιουργούσαν». Και συμπλήρωσε: «Με αυτό το μοντέλο η χώρα οδηγήθηκε, από μια έκρηξη των στατιστικών μεγεθών λίγο πριν το 2004, στη χρεωκοπία του 2010. Και τα πράγματα βέβαια έγιναν πολύ χειρότερα, όταν πάνω στις συσσωρευμένες στρεβλώσεις ήρθαν να προστεθούν οι επιπτώσεις των μακροχρόνιων προγραμμάτων λιτότητας».

«Η χώρα γυρίζει σελίδα» με νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη θετική συγκυρία στην οποία που βρίσκεται η χώρα, όπου «γυρίζει σελίδα» και «βγαίνει απ’ το βαθύ πηγάδι» σημειώνοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στον αντίποδα του προηγούμενου αποτυχημένου παραγωγικού μοντέλου, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές αρχές του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το οποίο βασίζεται σε 4 άξονες:

–τη διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος

–την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας

–τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων

–τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Νέος ενεργειακός σχεδιασμός με σταδιακό περιορισμό του λιγνίτη

Από την αναφορά στο μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ξεχωρίζει το κομμάτι για τη ΔΕΗ όπου σημείωσε μεταξύ άλλων στη φάση παραγωγικής ανασυγκρότησης στην οποία εισέρχεται η χώρα είναι ανάγκη για νέο ενεργειακό σχεδιασμό ο οποίος « δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας».

Έκανε λόγο για αξιοποίηση σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνολογιών εκμετάλλευσης του λιγνίτη, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, που θα συμπαρασύρουν σημαντικές επενδύσεις στα υφιστάμενα εργοστάσια, με στόχο την αναβάθμιση ή τη ριζική αναδόμησή τους

Επίσης, ανανέωσε εξαγγελία που είχε κάνει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ειδικό τιμολόγιο ρεύματος στην συγκεκριμένη περιφέρεια, το οποίο όπως τόνισε θα περάσει στον προϋπολογισμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:19