search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:45
MENU CLOSE

Πέθανε στα 40 της, η ιδιοφυΐα των Μαθηματικών, Μαριάμ Μιρζαχανί

15.07.2017 15:17
Πέθανε στα 40 της, η ιδιοφυΐα των Μαθηματικών, Μαριάμ Μιρζαχανί  - Media

 

Πέθανε σε ηλικία 40 ετών στις ΗΠΑ η Μαριάμ Μιρζαχανί, η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Φιλντς, το ένα από τα δύο ύψιστα βραβεία Μαθηματικών.

Η ιρανικής καταγωγής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ έπασχε από καρκίνο του μαστού, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στα οστά.

Το επονομαζόμενο “Νόμπελ των Μαθηματικών”, το Μετάλλιο Φιλντς, απονέμεται από το 1936 κάθε τέσσερα χρόνια σε δύο έως τέσσερις μαθηματικούς κάτω των 40 ετών.

Η Μιρζαχανί βραβεύτηκε το 2014 για την έρευνά της στα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα.

“Σήμερα έσβησε ένα φως. Ραγίζει η καρδιά μου…έφυγε υπερβολικά νωρίς”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram και στο Twitter ο επιστήμονας της Nasa και σύντροφός της, Φιρούζ Ναντέρι. “Διάνοια; Ναι, αλλά και κόρη, μητέρα και σύζυγος”, έγραψε σε άλλο μήνυμά του.

Γεννημένη το 1977 στην Τεχεράνη, η Μιρζαχανί έζησε εκεί μέχρι που ξεκίνησε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το οποίο ολοκλήρωσε το 2004 και στη συνέχεια έγινε καθηγήτρια στο Στάνφορντ.

Η βράβευσή της με το Μετάλλιο Φιλντς πριν από τρία χρόνια ήταν η πρώτη που έγινε σε γυναίκα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:45