01/10/2020 18:38:01

Τα απόβλητα στου Ρέντη εξοικονομούν 1 εκατομμύριο ευρώ

Τα απόβλητα στου Ρέντη εξοικονομούν 1 εκατομμύριο ευρώ - Media

 

Ετήσια εξοικονόμηση που προϋπολογίζεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ πέτυχε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) με το νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων και καθαριότητας που έχει θέσει σε εφαρμογή, στο πλαίσιο συνολικού σχεδίου αναβάθμισης της Κεντρικής Αγορά του Ρέντη. 

Η εικόνα της και η λειτουργία της εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα αλλάξει ριζικά, φέρνοντάς την πιο κοντά στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου, υπογράφηκε ετήσια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και του ΟΚΑΑ για τη συλλογή των απορριμμάτων με πιο αποτελεσματική διαχείριση. Επιτυγχάνεται διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση με έμφαση στη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος) και μείωση του όγκου των αποβλήτων. (Συλλέγονται δηλαδή ξεχωριστά από τα υπόλοιπα στερεά απορρίμματα, όσα απόβλητα είναι οργανικά (υπολείμματα τροφίμων και άλλα βιοαποδομήσιμα υλικά, πράσινα απόβλητα κ.ά. που είναι ο κύριος όγκος αποβλήτων της Αγορά).

Επιπλέον σημειώνεται ότι έγιναν προσλήψεις 30 εργαζόμενων για την καθαριότητα των χώρων του Οργανισμού, βάσει του άρθρου 63 του ν.4430/16, και αμοιβές με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, πλήρη ασφάλιση και δικαιώματα.

Όπως σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού σε δηλώσεις τη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «λόγω της αδυναμίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, σταδιακά αποδυναμώθηκε ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί σε ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους. Όμως με πρόσφατη ρύθμιση, μας δόθηκε η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πλήρως την προηγούμενη εμπειρία μας, και μέσω της πρόσληψης προσωπικού να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα μια σημαντική εξοικονόμηση. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επεκτείνουμε το μοντέλο αυτό και σε άλλες εγκαταστάσεις του Οργανισμού, με πρώτη την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου».

Η ίδια πρόσθεσε ότι αξιοποιήθηκε και ενισχύθηκε ο μηχανικός εξοπλισμός καθαριότητας του ΟΚΑΑ (σύγχρονα οχήματα/μηχανήματα καθαριότητας) και σύμφωνα με τη σύμβαση, τα απορρίμματα που παράγονται και συλλέγονται στο χώρο του ΟΚΑΑ, μεταφέρονται και στη συνέχεια επεξεργάζονται στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Αττικής (ΧΥΤΑ Φυλής) και σε άλλες εγκαταστάσεις ευθύνης του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής. Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες της Αγοράς του Ρέντη βρίσκονται σε κεντρικό σημείο του λεκανοπεδίου, η δε διαχείριση των απορριμμάτων είναι κρίσιμη για τη δημόσια υγεία, καθώς διακινείται η μεγαλύτερη ποσότητα των νωπών οπωροκηπευτικών που καταναλώνουμε, ενώ η αποτελεσματικότητά της αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ Μιχάλης Μυτιλινάκης σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού, εκπονήσαμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων της Κεντρικής Αγοράς. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος αφορούν στην απόλυτη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, και στην ανάπτυξη συνεργειών με ΟΤΑ και άλλους δημόσιους φορείς, παράλληλα με τον περιορισμό του κόστους. Με την επιτυχία του προγράμματος, ο οργανισμός θα έχει αναπτύξει εξειδικευμένη τεχνογνωσία και στη διαχείριση απορριμμάτων, την οποία και θα μπορεί να διαθέτει σε άλλες αγορές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.