search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:30
MENU CLOSE

Πόλεμος σε τέσσερα μέτωπα

26.08.2017 03:00
nd_0-6.jpg

 

Σε φόρους, Βαρουφάκη, Καμμένο και… κομμουνιστοφαγία ποντάρει πολιτικά η Ν.Δ.

Η φορολογική πολιτική, ο Καμμένος, ο Βαρουφάκης και ο χαρακτηρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως… κομμουνιστικού κόμματος είναι τα ταμπλό στα οποία θα επιχειρήσει η Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα να μεταφέρει την κόντρα της με την κυβέρνηση, καθώς στην οδό Πειραιώς κρίνουν ότι ο βασικός αντιπολιτευτικός στόχος εξυπηρετείται πλήρως από τα επικοινωνιακά αυτά κεφάλαια.

Ποιος είναι ο βασικός αντιπολιτευτικός στόχος; Να μην κυριαρχήσει, επ’ ουδενί λόγω, στην πολιτική ατζέντα η προοπτική της εξόδου από τα μνημόνια, όπως ακριβώς επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνει το εκλογικό δίλημμα: «Ποιος πιστεύετε ότι είναι ικανότερος να μοιράσει στην κοινωνία τα οφέλη από την επιστροφή στην κανονικότητα;».

Η διαχείριση της εποχής πριν κυριαρχήσει το δίλημμα της «επόμενης μέρας», λοιπόν, είναι το ζητούμενο για τη Ν.Δ. και με αυτόν τον ορίζοντα σχεδιάζεται η στρατηγική των επόμενων μηνών, οι οποίοι θεωρούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση πολιτικά κρίσιμοι για τους εξής λόγους:

♦  Εν όσω η κυβέρνηση θα χτίζει την πολιτική επιχειρηματολογία της περί διαχείρισης της «επόμενης μέρας», θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο μια σειρά φορολογουμένους, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να βγει ο προϋπολογισμός του 2018 με 3,5% πλεόνασμα.

♦ Ήδη η κυριακάτικη «Καθημερινή» περιέγραψε λεπτομερώς μια εντεκάδα νέων φορολογικών επιβαρύνσεων.

♦ Αν η τρίτη αξιολόγηση κλείσει ομαλά, τότε η ήδη διαπιστωμένη κάθοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και οι θετικές αξιολογήσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν κλίμα πολύ πιο θετικό από αυτό που σήμερα επικρατεί για την οικονομία και η κυβέρνηση να έχει ευκολότερο δρόμο στην προσπάθεια αντιστροφής του πολιτικού κλίματος.

Αυτές οι τρεις παράμετροι καθιστούν προτεραιότητα της Ν.Δ. την ανάδειξη του κοινωνικού κόστους της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και τη μείωση του «ηθικού» ερείσματος της κυβέρνησης στα «μεσαία» κοινωνικά στρώματα. Αν οι στόχοι της για οριστική πλέον εκλογική κατίσχυση δεν επιτευχθούν σε αυτό το διάστημα, τότε όλα θα παραμείνουν ανοιχτά.

Καταλογισμός ευθυνών

Στην οδό Πειραιώς, σε όσα αφορούν την προοπτική της χώρας και της οικονομίας, επιδιώκουν πάση θυσία να αναδείξουν επικοινωνιακά και πολιτικά ότι, ακόμη κι αν δρομολογείται η έξοδος από τα μνημόνια, αυτό συμβαίνει με καθυστέρηση χρόνων και γι’ αυτό ευθύνονται αποκλειστικά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόσωπα που κατά καιρούς την αποτελούσαν.

Για τον λόγο αυτόν επιχειρείται, κατ’ αρχάς, να αξιοποιηθεί η «βαρουφακειάδα», η οποία ωστόσο στην πραγματικότητα τίποτε δεν έχει να προσφέρει το οποίο να μην έχει ήδη προεξοφληθεί πολιτικά. Εξ άλλου ο Βαρουφάκης, στο πρόσφατο βιβλίο του, πέρα από «πιπεράτους» διαλόγους και βέλη προς τα άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετά προσεκτικός ώστε να μην ανοίγει μη θεραπεύσιμες πληγές στην εικόνα του Αλέξη Τσίπρα.

Για τον λόγο αυτόν η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται πως, για να επιφέρει μια πραγματική ζημιά στο προφίλ του πρωθυπουργού, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τον φέρει σε αντιπαράθεση με τον τέως υπουργό Οικονομικών της πρώτης του κυβέρνησης – μια προσπάθεια που απέτυχε σε πρώτη φάση με τα συντονισμένα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του Ιουλίου.

Ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευση από τη μια επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «έρχεται εξεταστική» για το πρώτο επτάμηνο του 2015 και παράλληλα σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου να προσέλθει ο Βαρουφάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Από την άλλη, βεβαίως, το ότι ο τέως Υ-ΠΟΙΚ επιχειρεί πολύ προσεκτικά να αποστασιοποιηθεί από κάθε απόπειρα εκμετάλλευσής του από τη Ν.Δ. αποτελεί ένα εμπόδιο το οποίο θα δούμε αν και πώς θα ξεπεραστεί.

«Πνεύμα και ηθική»

Ένα ακόμη «όπλο» στη στρατηγική απομείωσης του κύρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η καταγγελία τους ως… κομμουνιστών (!), μια επιλογή που αποτελεί το μέσον για την απόπειρα ανοίγματος προς ψηφοφόρους της Άκρας Δεξιάς, το οποίο, αν και εμμέσως διαψεύδεται, ωστόσο είναι πέρα έως πέρα ενεργό.

Δεν είναι, ως εκ τούτου, τυχαία η εμμονή πασίγνωστων αρθρογράφων – κάποιοι εκ των οποίων και υποψήφιοι… υποψήφιοι της Ν.Δ. στις εκλογές – με την ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα με τον Μαδούρο ούτε ο δήθεν «αθώος» «προβληματισμός» για το αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση εκλογικής ήττας της, θα αφήσει την εξουσία με «ομαλό» τρόπο. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται ήδη πολλούς μήνες…

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πόλεμος για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη για το θέμα του ναρκό-πλοιου «Noor 1» θα περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων θεμάτων του Σεπτεμβρίου, ίσως και ως κορωνίδα των καταγγελιών της Ν.Δ. προς τον ΣΥ-ΡΙΖΑ για θέματα «ηθικής».

Προφανώς σε αυτού του είδους τις μάχες ενίοτε υπάρχουν εκπλήξεις, αλλά αυτό προκύπτει μόνο στο τέλος, όταν γίνεται ο απολογισμός…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:27