search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:22
MENU CLOSE

Ερήμην της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1985
7-09-2017
07.09.2017 03:00
mosco-thumb-large-thumb-large.jpg

 

«Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος» λέει μια δημοφιλής χιουμοριστική ατάκα, η οποία απαντάται διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ε, λοιπόν, και ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί… αυτό απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή για το πότε θα βγει η Ελλάδα από την επιτροπεία.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, λοιπόν, η Ελλάδα θα βγει από την επιτροπεία μόνο όταν θα έχει αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από τους διάφορους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Δηλαδή, όταν θα έχει εξοφλήσει κατ’ ελάχιστον 132 δισ. ευρώ που έχει λάβει έως τώρα, συν 19 δισ. που θα λάβει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μνημονίου, συν αρκετές δεκάδες δισ. σε τόκους – ανάλογα με το είδος των αναδιαρθρώσεων που θα ακολουθήσουν.

Προφανώς δεν μας είπε κάτι νέο ο επίτροπος. Όλα είναι γνωστά εκ των προτέρων. Δεν είναι γνωστό όμως ποιοι θεσμοί θα ελέγχουν την Ελλάδα όλα αυτά τα – πολλά ακόμη – χρόνια της επιτροπείας. Σε όσα αφορούν το ευρωπαϊκό σκέλος, θεωρητικά οι επόπτες θα είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ – σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 3 του ευρωπαϊκού Κανονισμού 472/2013. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γερμανίας, όμως, στο παιχνίδι θα μπει και ο ESM, εφόσον μεταβληθεί σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ».

Το ερώτημα που ανακύπτει, πέραν των τελικών ποσών που θα πληρώσει η Ελλάδα στους δανειστές και πέραν των δεκαετιών που θα χρειαστεί να βρίσκεται υπό επιτροπεία, είναι αν ο αμιγώς ευρωπαϊκός έλεγχος θα είναι περισσότερο ή λιγότερο σκληρός από αυτόν που, μέχρι τώρα, ασκεί το ευρωσύστημα μαζί με το ΔΝΤ.

● Θα είναι σκληρότεροι λόγω ανασφάλειας των ευρωμηχανισμών έναντι των αγορών ως προς την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους, όπως λένε κάποιοι;

● Θα επικρατήσει η συνήθης χαλαρότητα και αναβλητικότητα που συνοδεύει όλες τις πολιτικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Όποια κι αν είναι η τάση, ένα είναι βέβαιο, σύμφωνα με την απάντηση του Μοσκοβισί: oι αποφάσεις για τα όποια «διορθωτικά μέτρα», αν δεν επιτυγχάνονται οι κατά καιρούς στόχοι, θα λαμβάνονται από τους υπουργούς Οικονομικών «χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψήφος του μέλους του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το οικείο κράτος – μέλος». Ερήμην μας δηλαδή.

Κατά τα λοιπά, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να κονταροχτυπηθούν για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τη… μεταμνημονιακή Ελλάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:20