search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:01
MENU CLOSE

Τσίπρας και Μακρόν «έδειξαν την έξοδο» στο ΔΝΤ (Video)

07.09.2017 09:33
Τσίπρας και Μακρόν «έδειξαν την έξοδο» στο ΔΝΤ  (Video) - Media

 

«Σε πείσμα όσων επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης, η χώρα μας – πραγματοποιώντας εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις – αλλάζει σελίδα». Με τη φράση αυτή επιχείρησε να συμπυκνώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μήνυμα τις επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, ενώ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λύνει μόνη της τα προβλήματά της.

Αιχμές για το ΔΝΤ

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή κρίση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το ΔΝΤ συμμετέχει εδώ και εφτά χρόνια στα ελληνικά προγράμματα και αναμένουμε για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή ή όχι. Στο θέμα του χρέους είμαστε στην ίδια πλευρά. Βεβαίως υπάρχουν και διαφορές όπως στις εκτιμήσεις. Η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να αποτιμηθεί και να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Ο αντίκτυπος δεν ήταν πάντα θετικός» προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις».

Από την πλευρά του και ο κ. Μακρόν φάνηκε να συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε με την Ελλάδα. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός οργανισμός, υποστηρίζω τον ρόλο του όμως δεν είναι ρόλος του να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. Ελπίζω ότι από τον Ιανουάριο του 2018 θα βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και να συνεχίσει η αλληλεγγύη κάτι που θα οδηγήσει στη ρύθμιση του χρέους. Η συμμετοχή του Ταμείου θα πρέπει να γίνει χωρίς νέους όρους

Ευρωπαϊκή κρίση η κρίση στην Ελλάδα

Στην έναρξη της κοινής συνέντευξης τύπου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τρίτη αξιολόγηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος» και τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», λέγοντας ότι «το τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει το πέρασμα της Ευρώπης σε μια άλλη εποχή», ενώ επανέλαβε ότι η κρίση στην Ελλάδα ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον κ. Μακρόν σχετικά με τις δυνατότητας επενδύσεων γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «καλωσορίζω το γεγονός ότι ήρθαν μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν μεγάλος αριθμός στελεχών γαλλικών εταιρειών, να χαιρετίσω τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπως και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ελληνικών και γαλλικών clusters. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία σε κλάδους όπως η Άμυνα, η μεταφορές, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες».

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε, επίσης ότι «στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες (σ.σ. του κ. Μακρόν) για μια νέα οικονομική και νομισματική αρχιτεκτονική της ΕΕ στην κατεύθυνση μιας πιο δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης».

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι «συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις και την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ε.Ε. Συζητήσαμε την προσφυγική κρίση και την Τουρκία. Σταθερότητα και αποφασιστικότητα στα μηνύματα που στέλνει η Ε.Ε. στην Τουρκία αλλά την ίδια στιγμή έχει σημασία η διατήρηση των βασικών στοιχείων των σχέσεων και η προσπάθεια διαμόρφωσης θετικής ατζέντας. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη αξία και για την Ευρώπη και για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Σταθερή προσήλωση για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Στην Ελλάδα παίζεται μέρος της ευρωπαϊκής «παρτίδας»

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «βλέπουμε για πρώτη φορά θετικά στοιχεία να διαφαίνονται. Η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάπτυξη» και τόνισε ότι η Γαλλία θα στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές και αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας. Μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι «η επίσκεψη στην Ελλάδα έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα έχει βιώσει πολύ σκληρή λιτότητα και ένα μέρος της ευρωπαϊκής παρτίδας παίζεται εδώ. Θέλουμε να την πλαισιώσουμε στην επιστροφή της στην ανάπτυξη».

Ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «χαιρετίζω όλες τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη δική σας δράση για τις μεταρρυθμίσεις και το κλείσιμο των δύο αξιολογήσεων. Υπάρχουν θετικά στοιχεία. Είναι αδύναμα ακόμα αλλά η Ελλάδα επανέρχεται. Θα ήθελα να στηρίξω την εμπιστοσύνη και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η Ελλάδα να στηρίξει της δεσμεύσεις της. Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ θα πρέπει να μην προβάλλει νέους όρους για την παραμονή, το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για το χρέος».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «θα ενισχύσουμε και την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα. Ήρθα συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρήσεων. Θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι πρέπει να γυρίσει σελίδα και ότι βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση, προσθέτοντας ότι «τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να γίνουν καθοριστικά βήματα για το μέλλον. Έχω αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον του γαλλικού λαού».

«Ορόσημο για τις αναγκαίες τομές»

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον κ. Μακρόν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας αρχικά του εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα του τυφώνα «Ίρμα» στις γαλλικές Αντίλλες. Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο τόσο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις όσο και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη σημερινή κρίση».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει το οριστικό τέλος της κρίσης για την Ευρώπη» και επισήμανε ότι «πιστεύω ότι δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από την Πνύκα για να διατυπώσουμε το όραμά μας για τις αναγκαίες αλλαγές για να ξανακάνουμε πιο ελκυστική την Ευρώπη».

Καταλήγωντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Γάλλο πρόεδρο να «επιτευχθούν οι στόχοι που έχεις θέσει για τη θητεία σου αλλά και την αναγέννηση της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι «προσβλέπω στις επαφές και συζητήσεις. Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους και για το μέλλον και πώς θα βγούμε όλοι από την κρίση. Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Ελλάδα» και τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα είναι από τις πρώτες που έκανε στο εξωτερικό ως πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό»

Παυλόπουλος: Οι εταίροι πρέπει να πράξουν ό,τι τους αναλογεί

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας: «Για μίαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς τη στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μία κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της».

«Ως προς την εΕυρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο, όμως, της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

«Επιτρέψατέ μου», συνέχισε, «εφεξής ν’ αναφερθώ στην κοινή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ρόλο της Γαλλίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ως προς τον πλανητικό ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες: «Ο πρώτος άξονας αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση, ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή, αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης. Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου. Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Με αυτές τις σκέψεις σάς καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα. Και εύχομαι να απολαύσετε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, αλλά και την ανυπόκριτη εκτίμηση και αγάπη του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Βράβευση με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου   

Με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος παρασημοφορήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση του ελληνικού κράτους ως αναγνώριση όλων εκείνων τα οποία, είμαι βέβαιος, θα πράξετε τόσο για τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών μας, όσο και για τη διασφάλιση (mettre «en marche») της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Τζανακόπουλος: Θα γίνει εποικοδομητική συνάντηση

Τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα διεξαχθεί μία εποικοδομητική συνάντηση, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο διάλογο που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την υποδοχή του τελευταίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας μετέφερε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα του τυφώνα που έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο. «Η Ελλάδα σας συμπαραστέκεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μακρόν: Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες

«Σας ευχαριστω πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια. Από χθές η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα (…) και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελούν δράσεις για την καταπολέμιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες» τόνισε ο κ. Μακρόν και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μία δυνατή Ευρώπη κοντά στις αξίες της.

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58