search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:49
MENU CLOSE

Έξοδος… με αγκάθια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1987
21-09-2017
21.09.2017 03:00
4108659-1.jpg

 

Στο βασικό και αισιόδοξο σενάριο της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της επιτυχούς εξόδου από το μνημόνιο επιμένει η κυβέρνηση, αν και χθες ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ χαμήλωσε τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα το 2019 και το 2020 και μιλώντας για εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ενδεχομένως, σήμερα να υπάρξει σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στα Χανιά, όπου θα μιλήσει στο πλαίσιο του Φόρουμ για την «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.», (πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέχεια της σχετικής Δήλωσης που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο στη Βαλέτα από 14 κράτη – μέλη).

Η κυβέρνηση επιχειρεί πάση θυσία να συντηρήσει ψηλά την ατζέντα των επενδύσεων, της ανάπτυξης, και της στροφής σε ένα πιο αποτελεσματικό παραγωγικό μοντέλο. Πρόκειται άλλωστε για την ατζέντα που στηρίζει το «αφήγημα» της εξόδου από το μνημόνιο που, κατά την κυβερνητική ρητορική, μπορεί να υποστηριχθεί μόνο με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και όχι με νέα λιτότητα.

Οι εταίροι και οι δανειστές δείχνουν από τη μία να θέλουν να κλείσει το ζήτημα «μνημόνια» για την Ελλάδα και μαζί οι όποιες πολιτικές παρενέργειες προκαλεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο βαθμό που υπάρχει δανεισμός από τον επίσημο τομέα, δηλαδή τα κράτη – μέλη. Από την άλλη, δεν είναι διατεθειμένοι να χαλαρώσουν τα «λουριά» της δημοσιονομικής εποπτείας.

Η συνέντευξη Βίζερ ήταν χαρακτηριστική ως προς αυτό, δεδομένου ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για ένα «πλαίσιο εποπτείας» μετά το τρίτο μνημόνιο και ως την αποπληρωμή του 75% του χρέους (ανάλογο με το πλαίσιο που εφαρμόστηκε και στις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου), όπου «ο βαθμός εποπτείας τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια θα είναι πιο έντονος σε σύγκριση, για παράδειγμα, με την Ιρλανδία». Πέρα όμως από αυτό το πλαίσιο εποπτείας ο Τ. Βίζερ, ενώ εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης γιατί κανείς δεν τη θέλει, αναφέρθηκε και σε «ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το 2019 και το 2020», τέτοιο «που δεν είχαμε στις περιπτώσεις άλλων κρατών υπό πρόγραμμα και συνδέεται με τις αποφάσεις, που λήφθηκαν για την ανάγκη νέων έκτακτων μέτρων εφόσον υπάρξει ανάγκη κατά τη διάρκεια των ετών 2019 και 2020». «Μπορεί να δούμε νέα μέτρα» είπε, «αλλά εξαρτάται από ποια σενάρια θα επαληθευτούν», του ΔΝΤ ή των ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Τ. Βίζερ δεν αναφέρθηκε σε νέα μέτρα το 2018 και πως για το 2019 και το 2020 τις απαντήσεις τις έδωσε η β΄αξιολόγηση (για την υλοποίηση μέτρων – αντιμέτρων ανάλογα με την επιβεβαίωση των προβλέψεων της μιας ή της άλλης πλευράς). Όσον αφορά το θέμα της εποπτείας μετά το πρόγραμμα που έθεσε ο επικεφαλής του EWG, ο Δ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν την γ΄ αξιολόγηση «για να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν την παρακολούθηση των δημοσιονομικών στόχων τους οποίους πρέπει να επιτύχει η ελληνική πλευρά, για την περίοδο από το 2019 και έπειτα».

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της επικείμενης αξιολόγησης, ο παραπάνω αξιωματούχος ξεδίπλωσε τα πεδία στα οποία δίνουν έμφαση οι δανειστές:

– Οι ιδιωτικοποιήσεις που συνδέονται με το επενδυτικό κλίμα αλλά οι δανειστές διαπιστώνουν «σημαντικές καθυστερήσεις» καθώς εκκρεμούν υποθέσεις από το 2016,

– Ο προϋπολογισμός του 2018 καθώς πρέπει να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%,

– Το ζήτημα των κόκκινων δανείων (εξωδικαστικοί διακανονισμοί, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων),

– Ανοιχτά θέματα στον τομέα της ενέργειας, «τα οποία έχουν συμφωνηθεί και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα».

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές δυσκολίες και ότι τα επίδικα της τρίτης αξιολόγησης είναι κυρίως τεχνικής φύσης – διότι σε ένα μεγάλο βαθμό πρέπει να προχωρήσουν ζητήματα που ήδη έχουν αποφασιστεί (και ψηφιστεί).

Για ζητήματα άμεσου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην ατζέντα υπάρχει η συζήτηση για τον «εξορθολογισμό» τους. Υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός για τα κοινωνικά επιδόματα συνολικά δεν πρόκειται να μειωθεί, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εσωτερικής ανακατονομής: «μπορεί να υπάρξει μεταφορά ποσών από κάποιο επίδομα σε κάποιο άλλο».

Τέλος, αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα το οποίο ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι θα δοθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για τους τομείς στους οποίους θα διανεμηθεί, παρέπεμψε στις δεσμεύσεις Τσακαλώτου προς τους δανειστές πέρυσι τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική επιστολή αναφερόταν πως ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μέτρα για την κοινωνική προστασία και ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή, τέλος, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15