search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:44
MENU CLOSE

Παραμένει στην κορυφή το Ελληνικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1989
05-10-2017
05.10.2017 03:00
pod_04.jpg

 

Σε θέση επισπεύδοντος η κυβέρνηση για την επένδυση, για να διατηρήσει το φιλοεπενδυτικό προφίλ

Στην ομαλοποίηση του κλίματος αναφορικά με το Ελληνικό προσβλέπει η κυβέρνηση μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου 300 στρεμμάτων σε συνολική έκταση 6.300.

Κατ’ αρχάς εξέφρασε την ικανοποίησή της διότι, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ».

Αν και τις προηγούμενες μέρες η συζήτηση εστιάστηκε γύρω από την ανάγκη «ξεμπλοκαρίσματος» (σημειωτέον ότι το ξεμπλοκάρισμα για ορισμένους, ακόμη και εντός της κυβέρνησης, ισοδυναμούσε έως και με παράκαμψη της γνωμοδότησης του ΚΑΣ) και επίσπευσης της υλοποίησης της επένδυσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες ανέβασε ψηλά το χαρτί της τήρησης της νομιμότητας. Εξάλλου η ουσιαστικά ομόφωνη απόφαση υπέρ της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου (15-1, με τη μία ψήφο να υπερθεματίζει ζητώντας να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση ευρύτερη των 300 στρεμμάτων) δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της γνωμοδότησης.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αιχμές που στρέφονται κυρίως κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «οποιαδήποτε αμφισβήτηση της νομικής ορθότητας της διαδικασίας, από όπου και αν αυτή προέρχεται, υπονοεί ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρακάμψει ή και να παραβεί τον νόμο».

Αναφορικά με τις ανησυχίες περί του ενδεχομένου υπαναχώρησης του επενδυτή μετά την απόφαση του ΚΑΣ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η συμφωνία προβλέπει  συγκεκριμένους λόγους που θα μπο ρούσαν να οδηγήσουν σε απόσυρση του επενδυτή: τον περιορισμό της δόμησης σε ποσοστό άνω του 30% της έκτασης και τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων  από  πλευράς Δημοσίου. Εν προκειμένω τίποτε από τα δύο δεν υφίσταται.

Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό παραμένει στην κορυφή των προτε ραιοτήτων της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι θεσμοί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης ζητούν αποτελέσματα στο κομμάτι των επενδύσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι από εδώ και πέρα «η διαδικασία θα κινηθεί με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς και πάρα πολύ γρήγορα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την, από τη μεριά του ελληνικού Δημοσίου, εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων».

Τι προηγήθηκε
Οι πιέσεις από την πλευρά του επενδυτή για επίσπευση και μη εμπλοκή των αρχαιολόγων αξιοποιήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ, καθώς προσπάθησαν να αποδομήσουν τη φιλική προς τις επενδύσεις φυσιογνωμία που επιχείρησε όλο το προηγούμενο διάστημα να φιλοτεχνήσει για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός.
 
Η «κρίση» γύρω από το Ελληνικό, η οποία σε έναν βαθμό «τεχνητά» διογκώθηκε όταν ήρθε η ώρα της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου, που ο επενδυτής (Lamda Development) πίεζε να μην γίνει, «βοήθησε» την αξιωματική αντιπολίτευση να προβάλει το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ δεν θέλει τις επενδύσεις, τις σαμποτάρει προκαλώντας καθυστερήσεις και βάζοντας εμπόδια στους επενδυτές και επομένως η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να εγγυηθούν καλύτερα την υλοποίηση επενδύσεων.
 
Στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός, καθώς από τη μία ήθελε να διαφυλάξει τη φιλοεπενδυτική της εικόνα, ενώ από την άλλη το πολιτικό και νομικό κόστος της μη τήρησης της προβλεπόμενης διοικητικής διαδικασίας για την προστασία των αρχαιοτήτων – και δη υπό το κράτος πιέσεων – θα ήταν υψηλό.
 
Έτσι «αμύνθηκε» καλλιεργώντας το κλίμα ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επίσπευσης και δεν αφήνει το θέμα στην τύχη του – ένα σήμα προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκε με την έκτακτη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η οποία ανέβαλε την απόφαση για μία εβδομάδα (για λόγους διαφύλαξης της επιστημονικής αρτιότητας της γνωμοδότησης, εξηγούν οι αρχαιολόγοι).
 
Σε μια πρώτη αντίδραση και ανεπίσημα το Μαξίμου αμέσως μετά τη συνεδρίαση έκανε λόγο για «κωλυσιεργία λόγω σκοπιμοτήτων» αφήνοντας έναν υπαινιγμό επί της ουσίας για αγκυλώσεις συντεχνιακού χαρακτήρα. Η διατύπωση αυτή πάντως αφαιρέθηκε από την ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλί-ου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επαναλάμβανε τη στήριξη του κόμματος στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης.
 
Ταυτόχρονα όμως άφηνε παράθυρο παράκαμψης της γνωμοδότησης, τονίζοντας ότι η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι ακριβώς τέτοια, δηλαδή «γνωμοδοτική» (κατ’ επέκταση όχι δεσμευτική).
 
Οι κομματικές ισορροπίες
Στην πράξη τα περί μη δεσμευτικότητας που υπονοήθηκαν δεν έχουν ιδιαίτερη βάση, καθώς, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και όσους γνωρίζουν τις συγκεκριμένες διαδικασίες, ουδέποτε στο παρελθόν γνωμοδότηση του ΚΑΣ – το οποίο, ως επιστημονικό και όχι συνδικαλιστικό ή άλλου χαρακτήρα όργανο, έχει ιδιαίτερο κύρος – έχει καταστεί μη αποδεκτή από κυβέρνηση. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι η υπουργός Πολιτισμού πολύ δύσκολα θα απορρίψει τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, πολλώ δε μάλλον που αυτή, ως ομόφωνη, είναι επί της ουσίας πολύ ισχυρή.
 
Αποτελεί ερώτημα πάντως το αν τα περί του ενδεχομένου παράκαμψης του ΚΑΣ εξέφρασαν ή εκφράζουν πραγματικές προθέσεις σε μερίδα της κυβέρνησης ή διέρρεαν για λόγους εντυπώσεων, δεδομένου ότι όλοι πλέον γνωρίζουν πως παράκαμψη του ΚΑΣ θα πυροδοτήσει προσφυγή των αρχαιολόγων στο ΣτΕ και άρα μεγαλύτερη εμπλοκή.
 
Στην έντονη, από άποψη κλίματος, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πάντως οι πληροφορίες λένε ότι οι περισσότεροι εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο παράκαμψης του ΚΑΣ.
 
-Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν μάλιστα και στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, αν και δεν είναι μέλη του Π.Σ. και ανήκουν στο στρατόπεδο των «ρεαλιστών», όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Και αυτοί ζήτησαν να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.
 
-Στα μέλη του Π.Σ. που εμφανίζονται να είναι επιφυλακτικά φέρεται να περιλαμβάνεται και ο Νίκος Παππάς
 
-Ανοιχτά υπέρ της τήρησης όλων των θεσμικών διαδικασιών και υπέρ των διεκδικήσεων των αρχαιολόγων τάσσονται τις τελευταίες μέρες οι δύο πρώην υπουργοί Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Ξυδάκης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
 
-Από την άλλη, στην κατεύθυνση της επίσπευσης «πάση θυσία» φαίνεται να κινούνται ο υπουργός Επικρατείας που χειρίζεται την υπόθεση του Ελληνικού Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, επίσης αρμόδιος για τις επενδύσεις, Στέργιος Πιτσιόρλας.
 
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες μέρες έδωσε έμφαση στο μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και θα τηρηθεί η νομιμότητα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50