search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 10:26
MENU CLOSE

Ελευθέρωσαν το φουρόγατο στα Λευκά Όρη (Video)

20.10.2017 08:15
Ελευθέρωσαν το φουρόγατο στα Λευκά Όρη (Video) - Media

 

Ελεύθερο πίσω στο άγριο φυσικό περιβάλλον των Λευκών Ορέων είναι από σήμερα το αιλουροειδές που έφερε τα χαρακτηριστικά του κρητικού φουρόγατου.

Η αγριόγατα, που θεωρείτο όται είχε πλέον εξαφανιστεί, πιάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε παγίδα σε παγίδα βοσκού και αμέσως ειδικοί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η Διεύθυνση Δασών Χανίων παρέλαβαν το ζώο για να το εξετάσουν.

Αφού οι ειδικοί έλαβαν αίμα  και γενετικό υλικό προκειμένου να γίνουν όλες οι αναγκαίες εξετάσεις για να υπάρξει και η γενετική ταυτοποίηση του είδους του ζώου, προχώρησαν σήμερα στην απελευθέρωση του ζώου πίσω στα Λευκά Όρη.

Για χρόνια ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς πραγματοποιούσε έρευνα για τον εντοπισμό τυχών φουρόγατων στα Λευκά Όρη με την χρήση τεχνολογίας, με τα αποτελέσματα μέχρι τώρα να ήταν ατελέσφορα. Ο φουρόγατος παρέμενε ένα ζώο «φάντασμα» καθώς ήταν γνωστό στην Κρητική παράδοση, άλλα δεν εντοπιζόταν εύκολα.

Το ζώο είχε πιαστεί σε παγίδα στην περιοχή του Ομαλού και μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο, όπου εξετάστηκε για να διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για θηλυκή γάτα βάρους 3,5 κιλών. Από την γενετική του, δε, ταυτοποίηση, που έγινε με λήψη δείγματος αίματος, προέκυψε ότι επρόκειτο για είδος αγριόγατας, με την ονομασία Φουρόγατος της Κρήτης.

Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες. Φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 10:21