search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:46
MENU CLOSE

Ξεκαθάρισμα για τα F-16

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1992
27-10-2017
27.10.2017 03:00
4251531.jpg

 

Πετάει – πετάει ο Αλέξης Τσίπρας; Αν σκεφτεί κάποιος το πρόσφατο non paper με το οποίο οι δημοσιογράφοι (σχεδόν) ενημερώθηκαν για την πτήση του πρωθυπουργού με το F-16, τότε η απάντηση είναι θετική. Αν, πάλι, σκεφτεί κανείς τη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, τότε πάλι η απάντηση θα είναι θετική, μόνο που αυτή τη φορά η προσγείωση του Alexis Tsipras (όπως έγραφε πάνω στο ελληνικό F-16) είχε… ελαφρές αναταράξεις.

Διότι μπορεί ο «cool Alexis» να άκουσε τον «scary Trump» να λέει μια τιμή για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και να διατήρησε την ψυχραιμία του, ωστόσο σήμερα, στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ύστερα από τη σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η γενικότερη αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν ότι η επίσκεψη Τσίπρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πήγε… «πρίμα» για την ελληνική πλευρά. Ωστόσο μένει να δούμε την ένταση των αναταράξεων, καθώς η αντιπολίτευση έχει δείξει ότι δεν θα κάνει τη χάρη στον πρωθυπουργό να του ευχηθεί απλώς «καλές πτήσεις» και να του αφήσει ανοιχτούς τους αιθέρες. Ενώ το ίδιο ζήτημα έφερε μουρμούρα και μπόλικο κουβεντολόι και εντός των «γραμμών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Έγινε… μύλος

Η παρουσία του Τσίπρα στην Ολομέλεια αποτελεί, λοιπόν, ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση έδειξε πολύ αργά ανακλαστικά. Διότι, όταν βγαίνει ο Τραμπ και ανακοινώνει πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, που θα φέρει και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, προφανώς δεν υπήρχε η προετοιμασία ώστε ο πρωθυπουργός να απαντήσει: Πρώτον, ότι το ελληνικό κόστος του προϋπολογισμού για την αναβάθμιση των αεροσκαφών δεν θα είναι 2,4 δισ., αλλά 1,1 δισ. δολάρια, και, δεύτερον, ότι προβλέπεται υποκατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα, το οποίο θα δημιουργήσει επίσης τζίρο στην ΕΑΒ και θέσεις εργασίας.

Ο αιφνιδιασμός που προκάλεσε ο Τραμπ δεν απαντήθηκε εκείνη τη στιγμή. Κάπως έτσι άρχισε η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητάει εξηγήσεις για τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, τον Πάνο Καμμένο να δίνει διευκρινίσεις και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξεύουν… «φίλια» πυρά προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Κοινώς, για 100 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως περίπου αναλύεται ο μέσος όρος της συμφωνίας σε βάθος 10 χρόνων, δηλαδή για ένα θέμα στο οποίο ούτε καν η τρόικα ήγειρε σοβαρό θέμα, κατάφεραν να γίνουν μύλος «εντός, εκτός και επί τα αυτά».

«Δίνουμε 2,4 δισ. δολάρια ως οροφή, λέει, για να πάρουμε ανταλλακτικά, την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά», δήλωσε από τα ερτζιανά ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. «Εγώ έχω μια αντίθετη άποψη από τον Νίκο Φίλη και, έχοντας διαβάσει τη συνέντευξή του, είναι ένα μείγμα άγνοιας που δεν θα έπρεπε να υπάρχει – με την έννοια ότι όλη η επιχειρηματολογία είναι αυτά που έγραφαν τις πρώτες ημέρες μια σειρά εφημερίδες που μετά άρχισαν να τα γυρίζουν – και, δεύτερον, μιας συζήτησης που είναι εύκολη» ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

«Ευχαριστούμε που ήρθατε να μας βγάλετε από το πέλαγος της άγνοιας» ήταν το «δηλητηριώδες» σχόλιο του Φίλη όταν βρέθηκε απέναντι από τον Βίτσα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που επεξεργαζόταν το νομοσχέδιο για τη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εξηγήσεις Καμμένου

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια στη συζήτηση και ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει συμφωνία. Βεβαίως και δεν υπάρχει συμφωνία».

Τόνισε μάλιστα: «Οι δικές μας δυνατότητες στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβούν την καταβολή 100 εκατομμυρίων τον χρόνο και μάξιμουμ τα 1,1 δισ. δολάρια. Μάλιστα δεν το είχα ξεκαθαρίσει εάν είναι ευρώ ή δολάρια. Σας λέω ότι τα δολάρια είναι αυτά που συζητάμε τώρα».

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός: «Αυτό που υπάρχει είναι ένα Letter of Request, ένα LoR, το οποίο απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο οποίο, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, δηλαδή συμφωνίας στην οποία δεν περιλαμβάνονται μεσάζοντες, ζητάμε να μας δώσουν μια τιμή για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16 που έχουμε. Και παράλληλα έφυγε και μια άλλη επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ζητάει να μας δώσουν διαθεσιμότητα και τιμές για νέο αεροσκάφος, όπως – συγκεκριμένα ζητείται στην επιστολή – το αεροσκάφος F-35».

Ο Καμμένος συνέχισε λέγοντας: «Σε απάντηση του Letter of Request, το οποίο κάναμε, είχαμε μία πρώτη πληροφόρηση από την αμερικανική πλευρά ότι θα μας απαντήσουν με LOA και με επιστολή, η οποία βεβαίως θα έρθει στην Επιτροπή Εξοπλισμών, όπως δεσμεύτηκα – αυτή είναι η διαδικασία – στις 3 Νοεμβρίου, όπου οι Αμερικανοί θα μας λένε τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβαθμίσεως που αφορά είτε τα αεροσκάφη F-16 τύπου Block 50, τα αεροσκάφη F-16 τύπου Block 52 plus και τα αεροσκάφη F-16 τύπου Block 52 Plus Advance.

Tο σύνολο των αεροσκαφών για το οποίο ζητήθηκε το Letter of Request ήταν 123 αεροσκάφη, για τα οποία η αμερικανική πλευρά, έτσι όπως προβλέπεται προκειμένου να μας απαντήσει η εταιρεία, ζήτησε από το Κογκρέσο για το σύνολο των αεροσκαφών μία έγκριση για να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Η έγκριση που ζητήθηκε από το Κογκρέσο για το σύνολο των 123 αεροσκαφών, δηλαδή και τα Block 30 και τα Block 50 και τα Block 52 plus και τα Block 52 Plus Advance, ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ».

Η παρουσία, λοιπόν, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το ζήτημα, εκτός από μια καλή ευκαιρία να έχουμε ολόκληρη την εικόνα για τη συμφωνία με την αμερικανική πλευρά για τα ελληνικά F-16, αποτελεί επίσης μια πρώτης τάξης ευκαιρία μήπως μάθουμε και πέντε πράγματα περισσότερα για όλες τις υπόλοιπες συμφωνίες στην Ουάσιγκτον…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15