search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:09
MENU CLOSE

Σκορποχώρι η Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1993
02-11-2017
03.11.2017 04:00
nd-16.jpg

 

Εσωτερικοί κλυδωνισμοί και αντιπαραθέσεις ακυρώνουν την προσδοκία για «άνετο θρίαμβο»

Βρέχει προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία την ώρα που, παρά τη συστηματική και ενορχηστρωμένη προσπάθεια της πλειονότητας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να κάνουν «πλύση εγκεφάλου» προπαγανδίζοντας ολημερίς την επερχόμενη σαρωτική νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή όχι μόνο δεν είναι καθόλου βέβαιη, αλλά συνεχώς το παλαιωμένο – παρά τους επιφανειακούς εξωραϊσμούς – σκαρί μπάζει νερά.
 
Μόνο την τελευταία εβδομάδα μια σειρά ζητημάτα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγετική ομάδα και ιδιαίτερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει: 
Το κόμμα του να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ιδεολογικής και στελεχικής συνοχής.
Την αντιπολιτευτική του στρατηγική με την τυφλή πόλωση και τη συνεχή πίεση για εκλογές να υπονομεύεται από τα στελέχη του και να ακυρώνεται στην κοινωνία.
Την προσπάθειά του για ανανέωση να συνοδεύεται από σοβαρούς κλυδωνισμούς και αναταράξεις. 
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που, όπως φαίνεται, η κομματική συσπείρωση έχει πιάσει οροφή και στις δημοσκοπήσεις δεν μοιάζει να ανακάμπτει σε ποσοστά που θα του εξασφάλιζαν αυτοδυναμία, παρ’ ότι επιβεβαιώνει την πρωτιά του, η οποία όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιφυλακτική στάση ή την αναποφασιστικότητα ενός μεγάλο ποσοστού πολιτών που ψήφισαν το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα συνωστίζονται στη δημοσκοπική «γκρίζα ζώνη».
 
Βόμβες Μεϊμαράκη
Η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καν να κληθεί σε απολογία δημιούργησε σοβαρές εντάσεις στο εσωτερικό της παράταξης. Πολλοί καραμανλικοί ενοχλήθηκαν σφόδρα από την απόφαση αυτή, την οποία θεωρούν ότι επέβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης, καταλογίζοντας στον Μητσοτάκη αδυναμία να επιβληθεί του διαρκώς θορυβούντος αντιπροέδρου του. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι μια σειρά επώνυμοι αρθρογράφοι, οι οποίοι διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, έσπευσαν να καταδικάσουν την αποπομπή της Παπακώστα σημειώνοντας ότι τέτοιες κινήσεις δείχνουν αυταρχικές τάσεις και εκτρέπουν την ηγετική ομάδα από την αντίληψη ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος με άτομα που εκφράζουν όλη τη συντηρητική πλευρά της κοινωνίας. 
 
Πολλοί ήταν αυτοί που σημείωναν ήταν ότι ουσιαστικά ο Μητσοτάκης δεν άντεξε τις επί της ουσίας παρατηρήσεις της Παπακώστα για την ποιότητα του αντιπολιτευτικού λόγου της Ν.Δ., ο οποίος εξαντλείται σε προσωπικές επιθέσεις και όχι πολιτικές αντιπαραθέσεις ουσίας. 
Δεν είναι τυχαίο ότι, λίγες ημέρες μετά τη διαγραφή της Παπακώστα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε με νόημα ότι προτιμά να σωπαίνει για να μην παρερμηνεύεται ό,τι λέει και εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.
Ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο ριζοσπαστικός κοινωνικός φιλελευθερισμός, με κέντρο τον άνθρωπο» είναι η ιδεολογική σταθερά και πυξίδα του κόμματος, το οποίο χαρακτήρισε ως «τη μεγάλη φιλελεύθερη χριστιανοδημοκρατική ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά», που βλέπει την προοπτική της Ελλάδας μέσα από την ευρωπαϊκή της πορεία, όπως τη χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 
 
Ο Μεϊμαράκης, δεν άντεξε στον πειρασμό να επικρίνει εμμέσως πολλά στελέχη της Ν.Δ. για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται και κυρίως εναντίον του Γεωργιάδη. 
«Κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν πολιτική επειδή ασχολούνται με τα μικρά, με τα κουτσομπολιά, ενώ ο πολιτικός πρέπει να ασχολείται με τα μεγάλα, με τα σοβαρά. Σήμερα με την τεχνολογία, το Facebook και τα λοιπά, νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις. Ε, δεν έχουμε. Έχουμε, πράγματι, πολιτικάντικες παρεμβάσεις, έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες μπορεί να είναι προσωπικές, παραπολιτικές και εν τέλει κάποιοι επωφελούνται από την κρίση και ακούγονται οι λαϊκίστικες και οι ακραίες φωνές, και οι συνετές φωνές δεν ακούγονται» είπε με νόημα ο αντίπαλος του Κυριάκου στις εκλογές.
 
«Θέλουμε επιστροφή 500.000»
Από την Πειραιώς πάντως έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να καταγγείλουν την Παπακώστα ότι είναι ανάμεσα στους καραμανλικούς που διατηρούν επαφές με τον Καμμένο, ο οποίος αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του κόμματος, συντηρώντας το σενάριο περί ύπαρξης εκλεκτικών σχέσεων διαφόρων καραμανλικών με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, με ενδιάμεσο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 
 
Στην επίθεση πέρασε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δεν κρύβει ότι διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή και σε δηλώσεις του τόνισε ότι, για να πάρει αυτοδυναμία η Ν.Δ., θα πρέπει να επαναφέρει στους κόλπους της περισσότερους από 500.000 ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει το κόμμα από το 2009. Μάλιστα επεσήμανε ότι αυτό αποτέλεσε μια σταθερή στρατηγική της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία. 
 
Νερό στο μύλο της εσωκομματικής έντασης έριξε ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, ο οποίος από τη «Real News» την Κυριακή έσπευσε να διακηρύξει ότι η Ν.Δ. «είναι παραδοσιακά κεντροδεξιό κόμμα». 
Στην προσπάθειά του δε να διασκεδάσει τον πανικό που προκάλεσε ο υπαινιγμός του, που θεωρήθηκε άδειασμα του Γεωργιάδη, ο Καραμανλής με νέα δήλωσή του τόνισε ότι «υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μοναδική περίοδος που δεν υπάρχουν προβλήματα στη Ν.Δ. Δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Ένα κόμμα πρέπει πάντα να είναι ενωμένο και συντεταγμένο κάτω από την ηγεσία του». 
 
Έριξε δε την ευθύνη για το μπάχαλο στη Ν.Δ. σε υπονόμευση από την κυβέρνηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. έχει ζήτημα ιδεολογικής ταυτότητας τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμφανές πρόβλημα με τις αριστερές του τάσεις».
 
Οι καραμανλικοί στο στόχαστρο
Η σύγκρουση της ηγεσίας της Ν.Δ. (Μητσοτάκης – Άδωνις) δεν είναι τυχαία ούτε προέκυψε… κατά λάθος. Οι ρίζες της είναι πολλές και διάφορες, αλλά δύο είναι οι σημαντικότερες.
 
1 Η πρώτη αφορά την απαξιωτική στάση του ίδιου του Κώστα Καραμανλή, την εποχή της διακυβέρνησής του, προς τα στελέχη του τότε ΛΑΟΣ, για τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός απέκλειε κάθε είδους συνεργασία: «Δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα» είχε δηλώσει ήδη από το 2007 και επέμεινε μέχρι τέλους. Η είσοδος των Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη στη Ν.Δ. επί Σαμαρά αποτέλεσε μια ρεβάνς για τα στελέχη της ανύπαρκτης πλέον «λάιτ» Ακροδεξιάς.
2 Η δεύτερη αφορά το δόγμα της σκληρής «δομικής» αντιπολίτευσης των Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, το οποίο αμφισβητεί ακόμη και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015 από τη Ν.Δ. με επιχείρημα τη διάσωση της χώρας, που τότε βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. 
Η «θεωρία συνωμοσίας» περί ευθείας συνεργασίας του ίδιου του Καραμανλή με τον Τσίπρα αποτελεί έκτοτε βασικό «μότο» των μητσοτακικών και του Γεωργιάδη και κεντρικό επιχείρημα στην προσπάθεια… άλωσης του κόμματος, το οποίο, ως γνωστόν, ο πρόεδρός του ακόμη δεν ελέγχει και ο αντιπρόεδρός του φιλοδοξεί να ελέγξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
 
Αλλαγή κλίματος στις δημοσκοπήσεις
Κοιτάζοντας κάποιος όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλά ποιοτικά στοιχεία που οφείλουν να προβληματίσουν έντονα τη Ν.Δ. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», ένας μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων της (31,7%) δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές και προτιμούν η σημερινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της. 
 
Επισημαίνεται ακόμη ότι το ποσοστό δημοφιλίας του Μητσοτάκη είναι χαμηλότερο από την επίδοση του κόμματος, ενώ μια σειρά ποιοτικά στοιχεία, ακόμη και η κρίση για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα στη χώρα, δείχνουν ότι έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα και να μειώνονται – παρ’ ότι παραμένουν πλειονότητα – όσοι δηλώνουν απολύτως απογοητευμένοι από την πορεία της χώρας. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:09