search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:18
MENU CLOSE

Στροφή 180 μοιρών από Παρασκευόπουλο: Να καταργηθεί ο νόμος μου για τις αποφυλακίσεις (Video)

06.11.2017 15:02
Στροφή 180 μοιρών από Παρασκευόπουλο: Να καταργηθεί ο νόμος μου για τις αποφυλακίσεις (Video) - Media

 

Την κατάργηση του νόμου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων ζητά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών γύρω από το ζήτημα, καθώς ήταν ο κύριος εμπνευστής των συγκεκριμένων διατάξεων.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος ισχυρίστηκε σε εκπομπή του καναλιού της Βουλής ότι ο νόμος είχε έκτακτο χαρακτήρα που στόχευε στην αντιμετώπιση των έντονων συνθηκών συμφόρησης που επικρατούσαν στις ελληνικές φυλακές και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να ισχύει για πάντα.

Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση έδωσε νέα ετήσια παράταση στο νόμο Παρασκευόπουλου, διότι ακόμη υφίσταται το πρόβλημα της συμφόρησης στις φυλακές της χώρας.

«Θα σας φανεί περίεργο αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου για να στιγματίζουν εμένα- αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως», τόνισε ο Ν. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο. Νομίζω  ότι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα προσεχώς, ότι φτάσαμε στο σημείο να καταργήσουμε την αποσυμφορητική διαδικασία για έναν λόγο. Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βέβαια να έχουν κι ένα περιθώριο εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια επανένταξης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστικού Κώδικα. Το χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι ότι έχει πολύ υψηλές , πολύ βαριές απειλούμενες ποινές, πολλές προβλέψεις ισοβίων  και έχει ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση. Το σωστό είναι να έχουμε πιο λογικές ποινές και να έχουμε πιο αυστηρές συνθήκες απόλυσης από αυτές που έχουμε με την αποσυμφορητική νομοθεσία . Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία όταν θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα».

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι «ασφαλώς. Βεβαίως δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Έκτακτη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση».

Κοντονής: Εκλογίκευση στις ποινές των δικαστηρίων

Για αλλαγές στον ποινικό και σωφρονιστικό κώδικα έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής από το βήμα της Βουλής. «Με την μεταρρύθμιση που θα γίνει θα επέλθει εκλογίκευση στις ποινές δικαστηρίων ώστε να μην χρειάζεται η Βουλή να ψηφίζει και η κυβέρνηση να εισηγείται αποσυμφορητικούς νόμους και να επεμβαίνει στις αποφάσεις δικαστηρίων» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. 

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Νίκου Παρασκεύοπουλου για την κατάργηση του δικού του νόμου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων ο Σταύρος Κοντονής σήκωσε «ασπίδα προστασίας» στο νομοθέτημα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι «παραλάβαμε μια κατάσταση για την οποία η χώρα ελέγχθηκε πολλαπλώς και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Θεωρήσαμε ότι αντί να πληρώνουμε πρόστιμα και να γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται στην καλύτερη λειτουργία σωφρονιστικού». 

Ο Σταύρος Κοντονής υπενθύμισε μάλιστα στην πλευρά της αντιπολίτευσης ότι την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης «την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΝΔ και σωστά τα έπαιρνε τα μέτρα αυτά παρά το γεγονός ότι επί των νόμων αυτών υπήρχε επανεμπλοκή κρατουμένων σε παράνομες πράξεις. Τα παίρνατε σωστά τα μέτρα, γιατί η κατάσταση στις φυλακές ήταν οριακή». 

ΝΔ: Ας πείσει ο Παρασκευόπουλος και τον Τσίπρα

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αφού έβγαλε από τις φυλακές περισσότερους από 2.000 κρατούμενους για κακουργήματα, σήμερα εισηγήθηκε την κατάργηση του νόμου του, με το επιχείρημα ότι είναι, πλέον, αχρείαστος! 
 
Πράγματι ό,τι καταστροφικό ήθελε να πετύχει ο κ. Παρασκευόπουλος το πέτυχε. Ας πείσει, όμως, και τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μόλις την Παρασκευή χαρακτήρισε αναγκαίο τον κατάπτυστο νόμο του».

ΣΥΡΙΖΑ: Γνωστές οι προσπάθειες δημιουργίας fake news από τη ΝΔ

Στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ακροδεξιά ιδεολογήματα της ΝΔ».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τα  ακροδεξιά ιδεολογήματα της ΝΔ είναι γνωστά, το ίδιο και οι διαρκείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, και δημιουργίας fake news. Για όλα  αυτά δόθηκαν απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, πριν από λίγες μέρες, σε μια συζήτηση που μάλλον ο κ. Μητσοτάκης προτιμά να ξεχάσει αφού ο ίδιος έμεινε παντελώς και παγκοίνως έκθετος,  ως προς  τη σχέση του κόμματός του με την ανομία και την εμπλοκή σε σκοτεινές υποθέσεις,  ακόμα και του  ίδιου προσωπικά». 

Για διαστρέβλωση των δηλώσεών του κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο κ. Παρασκευόπουλος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:18