12/12/2019 15:31:15
18.11.2017 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1995 στις 16-11-2017

Το ημερολόγιο του Σωτήρη γραφόταν 17 χρόνια!

Το ημερολόγιο του Σωτήρη γραφόταν 17 χρόνια! - Media

 

Σημαντικός θεατράνθρωπος, καλός φίλος, επίμονος, πεισματάρης, εμμονικός με την τέχνη του. Απελευθερωμένος πια από τις διευθυντικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, κάνει πραγματικότητα τα μικρά και μεγάλα όνειρα που έχει. Κι όπως του αρέσει να λέει, «θέλω να κάνω πολλά, γιατί είμαι μόνο εξήντα»!
 
Ο Σωτήρης Χατζάκης επιστρέφει, ύστερα από 17 χρόνια, στην ηθοποιία με έναν σπουδαίο ρόλο, αυτόν του Αυξέντιου Ιβάνοβιτς Ποπρίστσιν, που στέκεται στη διαχωριστική γραμμή «λογικής» και «τρέλας», παλινδρομώντας πότε προς τη μία και πότε προς την άλλη πλευρά.
 
Ο ίδιος σκηνοθετεί και ερμηνεύει «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Ένα μεγάλο έργο, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται σήμερα ο σκηνοθέτης. Ο Σωτήρης Χατζάκης δηλώνει ότι επιστρέφει στην ηθοποιία, αν και δεν είχε φύγει ποτέ στην πραγματικότητα. «Ο ηθοποιός ήταν και είναι το κέντρο του θεατρικού μου σύμπαντος. Και τις σκηνοθεσίες μου, πρωτίστως, απ’ την πλευρά του ηθοποιού τις έκανα. Πολύ καιρό δεν κρύφτηκα στις κουίντες; Ας βγούμε τώρα στο φως της σκηνής, εκεί συντελούνται τα πλέον κρίσιμα γεγονότα».
 
Το «Ημερολόγιο ενός τρελού» είναι ένα έργο σύγχρονο όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα, αφού η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει την παρανοϊκή, κωμική του ολισθηρότητα. Γι’ αυτό τον λόγο, για το ανέβασμα της παράστασης, ο Σωτήρης Χατζάκης συνεργάστηκε στενά με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ για την ψυχαναλυτική προσέγγιση του ρόλου.
 
Η μεγάλη κωμωδία της ύπαρξης συναντά την ελευθερία της εσωτερικότητας και ο μικρός άνθρωπος, που είχε μεγάλες προσδοκίες, εισέρχεται στη σκηνή με το επίσημο ένδυμα του κλόουν.
Νικολάι Γκόγκολ – «Το ημερολόγιο ενός τρελού». Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου. Θεατρική διασκευή - Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Σωτήρης Χατζάκης. Καλλιτεχνική συνεργασία - Ψυχαναλυτική προσέγγιση του ρόλου: Ματθαίος Γιωσαφάτ. Σκηνικά - κοστούμια: Έρση Δρίνη. Σχεδιασμος φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα. Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Κατσακούλη. Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας. Την παράσταση επιμελήθηκε μουσικά ο σκηνοθέτης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.