search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:29
MENU CLOSE

Σύγκρουση στη Βουλή για την πώληση οπλισμού στη Σαουδική Αραβία

27.11.2017 08:28

 

«Πολεμικό» είναι το κλίμα έχει διομορφωθεί στη Βουλή για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Με δεδομένο ότι η συμφωνία για την οποία γίνεται ο λόγος πλέον δεν υπάρχει επειδή δεν ολοκληρώθηκε, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δοθεί μια μάχη για τις πολιτικές εντυπώσεις, χωρίς από την άλλη να είναι βέβαιο ότι από τη συζήτηση καθεαυτή θα επιλυθούν απορίες και θα εξαχθεί κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα περί σκανδάλου ή μη, καθώς εμπλέκονται ουκ ολίγες τεχνικές λεπτομέρειες περί διακρατικών συμφωνιών, εγγράφων, εμπλεκόμενων οργάνων όπως το ΚΥΣΕΑ, σχετικών διαδικασιών, κλπ.

Από την πλευρά της η ΝΔ θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ύπαρξη σκανδάλου με βασικό στόχο το πολιτικό δια ταύτα ότι η κυβέρνηση είναι ένοχη και δεν δικαιούται στο εξής να εγκαλεί τους αντιπάλους της για διαπλοκή, διαφθορά και σκάνδαλα. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός που αναμένεται να σηκώσει το πολιτικό βάρος τη συζήτησης θα επιχειρηματολογήσει με στόχο να καταδείξει ότι όλα έγιναν νόμιμα και δεν υπάρχει «εξοπλιστικό πάρτι» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

“Ακονίζουν μαχαίρια”

Κυβέρνηση και ΝΔ από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας οπότε αναβλήθηκε η (προγραμματισμένη για την Πέμπτη) συζήτηση με πρωτοβουλία Τσίπρα, ακονίζουν τα μαχαίρια και προετοιμάζονται για τη σημερινή «μάχη» η οποία εκ των πραγμάτων αναβαθμίζεται σε συζήτηση αρχηγών, καθώς παρά το ότι ο κανονισμός δεν το προβλέπει θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε γαλάζιες διαρροές και πρωτοσέλιδα που έβλεπαν απόδραση Τσίπρα στο Παρίσι προκειμένου να μην στηρίξει τον Πάνο Καμμένο, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ώστε να παραστεί και να τοποθετηθεί και ο ίδιος παρόλο που κανονικά δεν προβλέπεται.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι βασικός στόχος της ΝΔ είναι πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  και από τη μία να την εμφανίσει ανακόλουθη και να καλλιεργήσει εντυπώσεις πως λειτουργεί στο πλαίσιο του «όλοι ίδιοι είναι», από την άλλη να προκαλέσει ρήγματα στην συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Εν ολίγοις στο Μαξίμου βλέπουν στις προκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια προσπάθεια να καλύψει τα δικά της σκάνδαλα (paradise Papers, Αυγενάκης, Ζήμενς) που επιβαρύνουν το κλίμα στρατηγικού αδιεξόδου – καθώς όπως συνεχώς επαναλαμβάνουν από την κυβέρνηση, το αφήγημα της καταστροφολογίας στην οικονομία που ακολουθεί η ΝΔ δεν αποδίδει.

Στρατηγική

Αν στη ΝΔ, το βασικό ρητό ή υπόρρητο επιχείρημα είναι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχειρήθηκε η απόσπαση  μίζας από τον «μεσάζοντα» Βασίλειο Παπαδόπουλο, το βάρος της στρατηγικής της κυβέρνησης αναμένεται να πέσει στο θέμα της ιδιότητας του εν λόγω προσώπου (ότι δηλαδή ήταν εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και όχι «μεσάζοντας»), στο ότι τελικώς η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε αντιθέτως κηρύχθηκε «άγονη», αλλά και στο θέμα της διαρροής απόρρητων εγγράφων του υπουργείου Άμυνας προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος στη συνέχεια επιχείρησε να τα καταθέσει στη Βουλή (οδηγώντας σε ντεφάκτο αποχαρακτηρισμό τους όπως κατηγορείται).

Όπως αναφέρει η Αυγή, στο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η συμφωνία χάλασε επειδή η Σαουδική Αραβία δεν αναγνώριζε τον μεσάζοντα η κυβέρνηση θα απαντήσει πώς η συμφωνία έμεινε ανολοκλήρωτη από τη στιγμή που τα χρήματα δεν κατατέθηκαν στον λογαριασμό που είχε υποδείξει η ελληνική πλευρά. Επιπλέον, αναμένεται να υποστηριχθεί, από ελληνικής πλευράς η συμφωνία είχε την υπογραφή του ΚΥΣΕΑ και συγκεκριμένα από τον επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Κυριάκο Κυριακίδη, ενώ η υπογεγραμμένη συμφωνία είχε σταλεί τόσο στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα όσο και στο Ριάντ χωρίς να δημιουργηθεί θέμα για το πρόσωπο του Β. Παπαδόπουλου που είχε υπογράψει την συμφωνία εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:25