search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:31
MENU CLOSE

Βέλγος πρίγκιπας πάει στα δικαστήρια την κυβέρνηση επειδή του έκοψε τον μισθό

03.12.2017 15:11
Βέλγος πρίγκιπας πάει στα δικαστήρια την κυβέρνηση επειδή του έκοψε τον μισθό  - Media

 

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απειλεί να σύρει την κυβέρνηση της χώρας του ο πρίγκιπας Λορέν του Βελγίου, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή της να περικοπεί κατά 15% ο ετήσιος μισθός του των 300.000 ευρώ συνιστά «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μια από τις προϋποθέσεις για να λαμβάνει το μισθό του ο 54χρονος πρώην πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου είναι να μην έχει επαφές με ξένους αξιωματούχους χωρίς προηγούμενη έγκριση των Αρχών της χώρας, προϋπόθεση που κατά το παρελθόν δεν έχει σεβαστεί ο πρίγκιπας.

Οι αρχικές σκέψεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βελγικού Τύπου, ήταν να του κόψουν όλον τον μισθό, αλλά ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κι ο βασιλιάς Φίλιππος θεώρησαν ότι θα ήταν καλύτερη μια περικοπή του μισθού του κατά 15%. Την οριστική απόφαση ετοιμάζεται να λάβει η βελγική κυβέρνηση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ο πρίγκιπας Λοράν διαμαρτύρεται εντόνως.

Απέστειλε, μάλιστα, μια επτασέλιδη επιστολή στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση διά του δικηγόρου του, στην οποία υποστηρίζει ότι ο νόμος που επικαλείται η κυβέρνηση για την περικοπή του μισθού του είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επιστολή αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τον 54χρονο γαλαζοαίματο σε «κοινωνική απομόνωση» καθώς μεταξύ των ξένων διπλωματών και απεσταλμένων, με τους οποίους απαγορεύεται να έχει επαφές χωρίς προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης, περιλαμβάνονται και κάποιοι συγγενείς του.

Το 2011, η κυβέρνηση του Βελγίου απάλλαξε προσωρινά τον πρίγκιπα Λορέν από τα επίσημα καθήκοντα του, μετά από μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία είναι πρώην βελγική αποικία. Ο πρίγκιπας είναι 11ος στη σειρά διαδοχής του Βελγικού θρόνου.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50