search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:22
MENU CLOSE

Απόγνωση στην γερμανική κεντροαριστερά: Η «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση αποδυνάμωσε την αριστερά λέει ο Γιούργκεν Τρίτιν

20.01.2018 15:06
Απόγνωση στην γερμανική κεντροαριστερά: Η «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση αποδυνάμωσε την αριστερά λέει ο Γιούργκεν Τρίτιν - Media
 
«Το πολιτικό μοντέλο της κ. Βάγκενκνεχτ (σ.σ. της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς «Die Linke») βασίζεται στην αποδυνάμωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), δηλαδή ακριβώς στην διάσπαση της κοινωνικής Αριστεράς. Θα πρέπει να συγκεντρωθούν ακόμα πολλά θραύσματα προτού δημιουργηθεί ένα (αριστερό) πολυσυλλεκτικό κίνημα», είπε ο Γιούργκεν Τριτίν, το ιστορικό ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων (Die Gruenen) και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στην «κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Spiegel».
 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδμάδα η Σάρα Βάγκενκνεχτ σε συνέντευξή της στο ίδιο περιοδικό επανέλαβε την πρόταση του -συζύγου της- Οσκαρ Λαφονταίν, πρώην σοσιαλδημοκράτη και μετέπειτα ηγετικού στελέχους της γερμανικής Αριστεράς («Die Linke»), για τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού αριστερού κόμματος, στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν η αριστερή πτέρυγα του SPD και των Πρασίνων και φυσικά το κόμμα της. Αντιδράσεις υπήρξαν πάντως και εντός του κόμματός τους.
 
Ο κ. Τριτίν, ο οποίος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Πρασίνων, έκανε όμως και αυτοκριτική: «Η κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση (του Γκέρχαρντ Σρέντερ) συνέβαλε στην κάμψη της Αριστεράς. Ο νεοφιλελευθερισμός οδήγησε στο να καταστεί η διάσπαση της κοινωνίας μεγαλύτερη, ενώ η ελπίδα για συμμετοχή της κοινωνίας μειώθηκε. Το ότι οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά και οι Πράσινοι για ένα μεγάλο διαστημα συνοδηγούσαν με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση είχε ως συνέπεια να μην μπορεί σήμερα να υπάρξει κανενός είδους αριστερή πλειοψηφία. Για παράδειγμα, η λέξη μεταρρύθμιση, σε αντίθεση με την εποχή του Βίλυ Μπραντ, ακούγεται σαν απειλή. Αντί για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών απειλείται ο κοινωνικός αποκλεισμός τους. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «Hartz» (σ.σ. ευέλικτα μοντέλα εργασίας, μείωση κοινωνικών επιδομάτων), είπε ο ο κ. Τριτίν.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:22