search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:29
MENU CLOSE

Το θέμα των δύο στρατιωτικών φέρνει στη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας

22.03.2018 08:40
Το θέμα των δύο στρατιωτικών φέρνει στη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας - Media

 

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο μεταφέρεται το πεδίο παρέμβασης της Αθήνας για το θέμα των 2 στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικής πλευράς, ο Αλέξης Τσίπρας- σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη – αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρα θα θέσει το θέμα και στου Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ, σε σύντομα τετ α τετ που αναμένεται να έχει μαζί τους.

Άλλωστε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μαζί με τον πρόεδρο τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα είναι εκείνοι που θα συναντήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της κρίσιμης Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας όπου θα συζητηθεί όλη η ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων (με εξέχουσα θέση να έχει η συμφωνία για το προσφυγικό) και οι εξελίξεις στη Βόρεια Συρία.

Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο, θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη – χθες μόλις ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στην τουρκική αντιπολίτευση ανέφερε ότι τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι «ασαφή». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός και να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση χαμήλωσε τους τόνους χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «διμερές» αναμένοντας μια γρήγορη έκβαση της υπόθεσης με την επισήμανση ότι εφόσον αυτή δε διαφανεί θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες με στόχο την πολιτική και διπλωματική πίεση.

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ήδη προσανατολίζονται σε αυστηρά μηνύματα προς τη γείτονα και αναμένεται να καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος και να υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

Δεδομένου ότι η Σύνοδος αναμένεται να ασχοληθεί και με την προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στη Σόφια στις 17 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των – κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μεταβαίνει το απόγευμα στα Σκόπια ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και συζητήσεις επί του Σχεδίου Συμφωνίας που απέστειλε προ ημερών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50