14/12/2019 22:56:48
15.1.2010

Προς εκτόνωση το κλίμα στην «Ελευθεροτυπία»

Προς εκτόνωση το κλίμα στην «Ελευθεροτυπία» - Media

Η ηρεμία επανέρχεται στην «Ελευθεροτυπία» καθώς το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν. Την... εκτόνωση της κατάστασης επιβεβαίωσε και η συνέλευση των συντακτών την Πέμπτη στην οποία παρουσιάστηκαν και οι θέσεις της ιδιοκτήτριας Μάνιας Τεγοπούλου. Συγκεκριμένα, μέσω του εκπροσώπου των εργαζομένων Πάνου Σώκου, μεταφέρθηκε στη συνέλευση ότι δεν θα υπάρξει ενοποίηση του καθημερινού με το κυριακάτικο φύλλο και δεν θα γίνει καμία απόλυση.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από μια σειρά από δημοσιεύματα της Μάνιας Τεγοπούλου, δεν γνώριζε για την αγορά του 10% των μετοχών από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Εξάλλου, με ψήφισμα οι συντάκτες αναφέρουν ότι η συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε:

«1. Τα συντακτικά δικαιώματα, η ανεξαρτησία και η ελευθερία έκφρασης αποτελούν δεδομένα που κατακτήθηκαν σε μια ιστορική διαδρομή, τα οποία θα διαφυλάξουμε και θα βελτιώσουμε χωρίς να δεχθούμε οποιαδήποτε υποβάθμισή τους.

2. Οι θέσεις εργασίας, οι αμοιβές και οι εργασιακές σχέσεις, όπως έχουν κατοχυρωθεί από τις συλλογικές συμβάσεις και την παράδοση της εφημερίδας είναι αδιαπραγμάτευτες.

Η συνέλευση των συντακτών ζητεί:

1. Τακτική ενημέρωση από την ιδιοκτησία για το μέλλον της εφημερίδας και για κάθε μεταβολή στο επιχειρησιακό σχέδιο, που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στους εργαζόμενους.

2. Αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της εφημερίδας μέσα από την εύρυθμη συνεργασία της ιδιοκτησίας με το διευθυντικό σχήμα ούτως ώστε να αναζητηθούν λύσεις για το μέλλον της εφημερίδας σε όλα τα επίπεδα και να διαφυλαχθεί το κύρος του ονόματος της.

3. Οι συντάκτες δεσμεύονται και πάλι ότι η εργασία τους και οι υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφημερίδα και στο αναγνωστικό κοινό θα συνεχίσουν να κινούνται αταλάντευτα με γνώμονα την προσήλωσή τους στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτές οι αρχές καθόριζαν πάντα τις σχέσεις: Πρώτον, των συντακτών και της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” με τα γεγονότα και το αναγνωστικό κοινό. Δεύτερον, τις σχέσεις των συντακτών με την ίδια την εφημερίδα και αντιστρόφως».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.