16/12/2018 14:25:38

Τι πρέπει να πίνετε με το πρωινό για να αποφύγετε τα καρδιακά προβλήματα

Τι πρέπει να πίνετε με το πρωινό για να αποφύγετε τα καρδιακά προβλήματα - Media

 

Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να προκληθούν (και) από την κακή διατροφή, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το μηλόξυδο μπορεί να έχει θετικά οφέλη για ορισμένους παράγοντες κινδύνου, καθώς και να βοηθήσει με την απώλεια βάρους.

Η καρδιακή νόσος παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους “δολοφόνους” παγκοσμίως, αλλά υπάρχουν βάσιμες υποψίες, ότι ένα δημοφιλές ποτό, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά σας

Το να πίνετε μερικά κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο πριν το πρωινό σας, έχει γίνει μια τάση για καλύτερη υγεία τα τελευταία χρόνια, χάρη στους επιστημονικούς ισχυρισμούς ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, το μηλόξυδο θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλλει στην προσπάθεια για να περιοριστεί η καρδιακή νόσος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Επιπλέον, μελέτες έδειξαν, ότι προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (γνωστή και “κακή” χοληστερόλη), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Τι λένε οι ειδικοί

“Πολλοί 'παράγοντες κινδύνου' για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνονται με την κατανάλωση μηλόξυδου”, δήλωσε η Fleur Brown, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Beat Chronic Disease - The Nutrition Solution.

“Περιέχει το αντιοξειδωτικό χλωρογενικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης από το να οξειδωθούν, ένα κρίσιμο βήμα για να προληφθεί η καρδιακή νόσος (...) Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης (...) Φαίνεται να έχει την ικανότητα να διασπά τα σωματίδια λίπους στο σώμα, να βελτιώνει την κυκλοφορία και -ως εκ τούτου- να μειώνει την πίεση στις αρτηρίες (...) Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα πιστεύεται επίσης ότι συμβάλλουν στο να εκδηλωθεί η καρδιακή νόσος και το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει και τα δύο (...) Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καθώς έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα τους (...)

Και προσθέτει: "Επίσης, το 'μπόνους' στην μείωση των επιπέδων ινσουλίνης είναι η απώλεια βάρους. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οπότε η απώλεια βάρους με το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων”.

Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής έρευνες για τις όποιες θετικές επιπτώσεις του μηλόξυδου στην καρδιά, όπως μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Diabetes Research, έχουν διεξαχθεί σε ζώα.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει μελέτες σε ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα σε εμάς.

“Υπάρχει περιορισμένη έρευνα για να αποδείξουμε ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και άρα ότι είναι καλό για την καρδιά. Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών προέρχεται από μελέτες σε αρουραίους, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την εξαγωγή άμεσων συμπερασμάτων για τον άνθρωπο”, εξήγησε η δρ. Sarah Schenker, διαιτολόγος και διατροφολόγος.

Πηγή: iatropedia

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.