search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:50
MENU CLOSE

«Φρένο» ΣτΕ στις αλλαγές στο ίδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου

04.07.2018 14:50
«Ανακαλέστε τώρα τις άδειες διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών» - Ανοικτή επιστολή Τηνιακών στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου - Media
 
«Φρένο» στις αλλαγές στο ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου που προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή βάζει απόφαση του ΣτΕ, μετά από σχετική προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
 
Η τροπολογία προβλέπει ότι η θητεία της τρέχουσας Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου έληγε στις 30 Ιουνίου 2018, ωστόσο το Α’ Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας διέταξε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να συνεχίσει η σημερινή διοίκηση να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να εκδοθεί η απόφαση περί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής.
 
Κατά του νόμου στράφηκαν ο Μητροπολίτης Σύρου και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου κ. Δωρόθεος και ακόμη τέσσερα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης, χορήγηση προσωρινής διαταγής και τη λήψη των κατάλληλων ασφαλιστικών μέτρων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αιτούντες υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη πράξη, δηλαδή η παύση των καθηκόντων τους που επέβαλλε η συγκεκριμένη τροπολογία, προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη τόσο στους ίδιους όσο και στη λειτουργία του Ιερού Ιδρύματος.
 
Οι αιτούντες υποστήριξαν στο σκεπτικό τους ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση είναι αντισυνταγματική, καθώς αντίκειται στο ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, με το οποίο συνδέεται άρρηκτα ο θρησκευτικός χαρακτήρας του Ιδρύματος, αλλά και όσον αφορά τις συνταγματικές αρχές της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών. Αν επιτρεπόταν στην κρατική εξουσία να παύει οποιαδήποτε μη αρεστή διοίκηση χωρίς να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, αυτό θα οδηγούσε στην κατάλυση της προστασίας από αυθαίρετες κρατικές παρεμβάσεις, επεσήμαναν χαρακτηριστικά.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη τροπολογία προωθήθηκε από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ με συνοδοιπόρο τους τον βουλευτή Ποταμιού κ. Σπ. Δανέλλη, σε μη σχετικό νομοσχέδιο που τελικώς ψηφίσθηκε.
 
Ακόμη οι αιτούντες υποστήριξαν ότι η ξαφνική και πρόωρη λήξη της (τριετούς) θητείας τους – σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων τους – θα δημιουργούσε την πεπλανημένη εντύπωση στην τοπική κοινή γνώμη ότι υπέπεσαν σε σφάλματα που οδήγησαν στον “αποκεφαλισμό” τους. Σύμφωνα μάλιστα με την τροπολογία, η νέα Διοίκηση θα αναλάμβανε τα καθήκοντά της στις 30 Οκτωβρίου 2018.
 
Οι εισηγητές «αμέλησαν» ότι το Ιερό Ίδρυμα δεν μπορεί να μείνει “ακέφαλο” επί τέσσερις μήνες και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για να υποδεχθεί χιλιάδες προσκυνητές στην Τήνο για την εορτή του Οράματος της Οσίας Πελαγίας (23 Ιουλίου) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).
 
Πάντως το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής όσον αφορά τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχαιρεσίες θα γίνουν κανονικά στις 22 Ιουλίου 2018.
 
Πληροφορίες: protothema.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:50