search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:30
MENU CLOSE

Σενάρια για τριπλές κάλπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2029
12-07-2018
13.07.2018 03:00
pn1207psifoforia.jpg

 

Ποια πλεονεκτήματα των τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 ζυγίζουν στην κυβέρνηση

Το σενάριο της τριπλής κάλπης τον Μάιο του 2019 φαίνεται να ενισχύει η τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αργά το βράδυ της Τρίτης, σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τυπικά η τροπολογία έρχεται να αντιμετωπίσει ένα θέμα μεταβατικότητας και συνταγματικότητας σχετικά με τη θητεία των αιρετών στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια. Την τροπολογία των 16 βουλευτών έκανε δεκτή χθες ο Πάνος Σκουρλέτης αναγνωρίζοντας την ανάγκη ομαλής μετάβασης στο νέο σύστημα αλλά και για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει συνταγματικό ζήτημα από την αλλαγή του εκλογικού κύκλου εν μέσω της θητείας των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπό ψήφιση νόμος προέβλεπε τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2019, στη βάση της επιλογής για αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, καθώς όπως έχει εξηγήσει τα τελευταία δύο χρόνια ο υπουργός Εσωτερικών η σύμπτωση εθνικών ή ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές λειτουργούν παραμορφωτικά για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των δεύτερων.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία: «Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των προτεινόμενων αλλαγών και την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησής τους και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε έτη, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται, κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023».

«Εισακούστηκε» ο Πατούλης…

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τα όσα είπε χθες στον ΣΚΑΪ, βούληση της κυβέρνησης παραμένει η αποσύνδεση ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές, «διότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πολιτικά γεγονότα», αλλά δεν προτίθεται να αφήσει σκιές σχετικά με συνταγματικό ζήτημα που εν προκειμένω εγείρεται από την πλευρά του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος προειδοποίησε με νομικές ενέργειες για την ακύρωση νόμου. Στο ερώτημα αν αυτό προμηνύει τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν έχουμε καμία διάθεση να παίξουμε με τις εκλογές» και επέμεινε στο επίσημο σενάριο για ολοκλήρωση της τετραετίας ώς τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, που έχει δημιουργήσει περιπλοκές στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, έχει κερδίσει πόντους το σενάριο εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Αντιθέτως τώρα ενισχύεται, παρά τις επίσημες διακηρύξεις περί ολοκλήρωσης της θητείας.

Με εντολή Τσίπρα

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την τροπολογία των βουλευτών βρίσκεται το Μαξίμου, το οποίο αξιοποιεί την «κριτική» Πατούλη για τους δικούς του σχεδιασμούς, που έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών τον Μάιο και παρά το στίγμα που είχε δοθεί όλο αυτό τον καιρό με το νομοσχέδιο.

Το σενάριο αυτό – αν ευοδωθεί τελικά, ανάλογα και με την πορεία των πραγμάτων – δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να αποδυναμώσει τον βασικό αντίπαλο, δηλαδή την αξιωματική αντιπολίτευση, και να πιέσει το Κίνημα Αλλαγής.

Ειδικότερα, στο κυβερνητικό – κομματικό στρατόπεδο η ανάλυση σχετικά με τα υπέρ της τριπλής κάλπης τον Μάιο του 2019 επικεντρώνεται γύρω από τα εξής σημεία:

  • Ελπίζουν ότι αν οι ευρωεκλογές συμπέσουν με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών και τις εθνικές, οι εκλογείς μπορεί να εκτονώσουν τη δυσαρέσκειά τους στις δύο πρώτες κάλπες.
  • Εκτιμούν ότι θα υπάρξει «κατακερματισμός» στις τάξεις της Ν.Δ. με δεδομένο το ενδεχόμενο να υπάρξουν «αντάρτες» υποψήφιοι σε δήμους όπως αυτός της Αθήνας. Κοινώς, όταν στο αυτοδιοικητικό μέτωπο οι διάφορες «βαρονίες» θα συγκρούονται, θα είναι πιο δύσκολα την ίδια ώρα να συσπειρωθούν για την κεντρική πολιτική μάχη. 
  • Θα αποδυναμώσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους του ΚΙΝΑΛΛ στην κεντρική πολιτική μάχη έχοντας συνάψει εκλογικές συνεργασίες στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο εσωτερικό του κόμματος διασφαλίζεται ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση και αντιμετωπίζονται τυχόν γκρίνιες και δυσαρέσκειες, αφού τα περισσότερα στελέχη θα βρεθούν σε κάποια εκλογική λίστα, είτε για εθνικές είτε για αυτοδιοικητικές είτε για ευρωεκλογές.

Με αυτό τον τρόπο η κυβερνητική παράταξη θα μπορούσε να ελέγξει τις εκλογικές απώλειες και το μέγεθος της ήττας, αλλά και να περιορίσει τις όποιες δυνατότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδυναμία και την έκταση της εκλογικής νίκης.
Πάντως τα παραπάνω δεν αποκλείουν και τα άλλα σενάρια για το φθινόπωρο του 2018 (για το οποίο υπάρχουν εισηγήσεις, αλλά δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα) ή ακόμη και τον Φεβρουάριο του 2019, αν κι εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών έρθει νωρίς για κύρωση στη Βουλή, στις αρχές του 2019 – παρόλο που στη γείτονα το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να ξετυλίγεται πιο αργά από το προβλεπόμενο.
Το ερώτημα είναι αν η πρωτοβουλία για εκλογές θα ληφθεί σε συνάρτηση με το Σκοπιανό και το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών εφόσον, σύμφωνα με τα όσα λέει σήμερα ο Καμμένος, οι ΑΝΕΛΛ δεν θα την ψηφίσουν ή ανεξαρτήτως αυτής, καθώς είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο η κύρωσή της να μετατεθεί στην επόμενη Βουλή, αν οι διαδικασίες στη γείτονα «ξετυλιχτούν» πολύ αργά. Άλλωστε ο ορίζοντας της ολοκλήρωσης της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι την άνοιξη του 2020. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:30