search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:49
MENU CLOSE

Τριήμερο εθνικό πένθος και μέτρα στήριξης οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης στην καταστροφή

24.07.2018 18:00
4514195.jpg

 

Μετά το πρώτο σοκ από την έκταση της τραγωδίας που αποκαλύφθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, η κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών και τη στήριξη των πληγέντων.

Η μεγάλη αγωνία του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών προφανώς σχετίζεται με τον αριθμό των νεκρών που όσο περνάει η ώρα ανεβαίνει και πλέον επισήμως ανέρχονται σε 74. Η ύπαρξη αγνοουμένων προξενεί φόβους ότι ο τραγικός αριθμός θα αυξηθεί κι άλλο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμα που πραγματοποίησε στις 2 το μεσημέρι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη όσων χάθηκαν και για την «ανείπωτη τραγωδία» όπως την χαρακτήρισε. Μεταξύ άλλων διεμήνυσε ότι κανείς δε θα μείνει αβοήθητος, ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν αλλά και ότι αυτή την ώρα προέχει η ενότητα και όχι οι (πολιτικές) διαφορές.

Ενδεικτικά:

  • ανέφερε ότι «η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία» και πως «τέτοιες ώρες δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε, ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς, τα πώς και τα γιατί». Τόνισε ότι «τώρα είναι ακόμα η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί».
  • Έκανε αναφορά στις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, των διασωστών του ΕΚΑΒ, των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιμενικού και της Αστυνομίας αλλά και των χιλιάδων εθελοντών που έδωσαν το «παρών».
  • Δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία δε θα αφήσει κανέναν αβοήθητο αλλά και οι ευθύνες θα αποδοθούν: «Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις».
  • Επίσης ευχαρίστησε όλους τους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Ευρεία σύσκεψη με υπουργούς και Ρουμπάτη

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών (Σκουρλέτη, Καμμένο, Τόσκα, Πολάκη, Φάμελλο, Τζανακόπουλο, Σπίρτζη) την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκης και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτη.

Έκτακτα μέτρα στήριξης – 20 εκ. ευρώ από το ΥΠΟΙΚ, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ 2018

Λίγη ώρα μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε σειρά έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων με βασικό την πίστωση 20 εκ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των δήμων που επλήγησαν και των πολιτών τους, ενώ περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες όταν θα υπάρχει συνολική εικόνα για την καταστροφή και τις ζημιές.

Επίσης, ανακοίνωσε μέτρα που ελήφθησαν από το υπουργείο Οικονομικών για την ελάφρυνση των πληγέντων, δηλαδή παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Σεπτεμβρίου, την παράταση καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν.

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές ξένων ηγετών και αξιωματούχων με τον πρωθυπουργό σε ένδειξη στήριξης και αλληλεγγύης. Με τον Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος προσφέρθηκε εκ μέρους της Επιτροπής για τη διάθεση αναγκαίων μέσων και πόρων, ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατέθεσε την ετοιμότητα της χώρας του για συνδρομή με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε προς τον Αλέξη Τσίπρα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με το μήνυμα «ο πόνος των πληγέντων μας αγγίζει όλους».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν με επιστολή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50