search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:47
MENU CLOSE

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ζόρια μέσα, τσαμπουκάδες έξω

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2034
14-8-2018
16.08.2018 03:00
greece_turkey.jpg

 

Παρά τις χοντρές κόντρες με τις ΗΠΑ και τα μεγάλα ζόρια στην οικονομία, η Τουρκία δεν έχει μεταβάλει ούτε στο ελάχιστο την πρακτική τής επίδειξης δύναμης με στόχο την προώθηση των θέσεών της στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο διάστημα που η κατάσταση στο Αιγαίο ήταν νορμάλ από άποψη (ελάχιστων) παραβιάσεων ήταν μόνο οι ημέρες της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Στο παιχνίδι των παραβιάσεων και παρενοχλήσεων, αξίζει να σημειωθεί, εκτός από τις ένοπλες τουρκικές δυνάμεις, εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα και ιδιώτες. Για την ακρίβεια, Τούρκοι ψαράδες, οι οποίοι, όπως δείχνουν οι κινήσεις τους, τις οποίες καταγράφουμε και στο ρεπορτάζ της σελίδας 19, έχουν αποθρασυνθεί. Την περασμένη Κυριακή μάλιστα Έλληνες ψαράδες κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν πυρά από Τούρκους συναδέλφους τους.

Η κατάσταση στην περιοχή από το Αγαθονήσι μέχρι τη Λέρο μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, καθώς η «σιωπή» με την οποία η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το ζήτημα εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Έτσι, όπως λένε ψαράδες της περιοχής, δεκάδες τουρκικές τράτες αλωνίζουν ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, κάποιες φορές μάλιστα εμφανίζονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνικά νησιά στην περιοχή.

Για όλα αυτά, τα οποία μπορεί εύκολα να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα (για το οποίο να θυμίσουμε έχει εκφράσει τις ανησυχίες του και ο Αμερικανός πρεσβευτής σε ανύποπτο χρόνο), ο υπουργός Άμυνας (ξανα)ενημέρωσε το ΝΑΤΟ.

Απέναντι στη συνεχόμενη και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα το υπουργείο Άμυνας υποχρεώθηκε να κινηθεί προκειμένου να διασώσει λίγη από την αξιοπρέπεια της χώρας. Έτσι τα Γενικά Επιτελεία των τριών όπλων διατάχθηκαν να παγώσουν όλες οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το 2018. Η αναστολή των ΜΟΕ ισχύει μέχρι νεωτέρας.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αξίζει να θυμηθούμε, είναι συμφωνίες στρατιωτικού χαρακτήρα κατά κύριο λόγο, οι οποίες έχουν υπογραφεί (ξεκινώντας μετά την κρίση του 1987) κάθε φορά που οι δύο χώρες επιχειρούν να δείξουν τη διάθεσή τους να συνεννοηθούν. Ένα από τα σημαντικότερα Μέτρα που οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει είναι η αποφυγή πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τους καλοκαιρινούς τουριστικούς μήνες ή κατά τις θρησκευτικές και εθνικές εορτές των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά υπήρξε συνεπής με την εφαρμογή των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Αντίθετα η Τουρκία, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, αγνοεί πλήρως τις εν λόγω συμφωνίες και συντηρεί το κλίμα έντασης σε όλο το μήκος των θαλάσσιων «συνόρων» των δύο χωρών από το Καστελόριζο ώς το Βόρειο Αιγαίο. Γιατί τα επισημαίνουμε όλα αυτά; Απλώς για να θυμίσουμε ένα παλιό αξίωμα «περί εξαγωγής των εσωτερικών προβλημάτων». Και ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία ήταν ενώπιον τόσο μεγάλων προβλημάτων…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13