24/01/2020 01:02:22

Βρέθηκε η θεά Αφροδίτη - Την είχαν κλέψει από το Μουσείο της Σαντορίνης (Photos)

Βρέθηκε η θεά Αφροδίτη - Την είχαν κλέψει από το Μουσείο της Σαντορίνης (Photos) - Media

 

Ένα άγαλμα της θεάς Αφροδίτης και άλλα αρχαία αντικείμενα αμύθητης αρχαιολογικής αξίας έσωσε από τα χέρια αρχαιοκάπηλων το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Το πρωί της Τρίτης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν στο Λουτράκι Κορινθίας, έναν 46χρονο ο οποίος είχε στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του και ετοιμαζόταν να πουλήσει για 350.000 ευρώ αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης του 2ου ή 1ου αιώνα π.χ., που είχε κλαπεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν σε δρόμο του Λουτρακίου και όταν μπήκε σε πάρκινγκ τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν. Προηγήθηκε έρευνα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου και μέσα σε αυτό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από (8) συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους (80) εκατοστών.

- Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου (14) εκατοστών και ύψους (6) εκατοστών που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο (17) εκατοστά και ύψος (2) εκατοστά, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου.

- Λίθος λαξευμένος στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων (25) εκατοστών και ύψους (14) εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Οι αστυνομικοί έδειξαν τις αρχαιότητες σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου. Η αρχαιολόγος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Στην συνέχεια διαπίστωσαν ότι το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, Ρωμαϊκής εποχής, είχε κλαπεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν στην αποθήκη του και μάλιστα αναγνωρίσθηκε και από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου. Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου. Σε βάρος του αλλά και δυο συνεργών του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, οι τρεις άνδρες έκλεβαν εκθέματα από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο. Δεν προκύπτει ότι είναι σεσημασμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.