search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:53
MENU CLOSE

Οκτώ δεκαετίες προσφοράς: Πλήρης ημερών και αγώνων έφυγε από τη ζωή η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2037
6-9-2018
07.09.2018 03:00
aliki.jpg

 

Κάθε φορά που η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου καλούσε στο τηλέφωνο, ήξερες ότι δεν επρόκειτο να ακούσεις μια απλή ενημέρωση για το νέο δελτίο Τύπου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ακόμη και λίγο πριν κλείσει έναν ολόκληρο αιώνα ζωής και οκτώ γεμάτες δεκαετίες κοινωνικής δράσης, διατηρούσε μια απίστευτη διάθεση να παρέμβει, να ενημερώσει, να κινητοποιήσει συνειδήσεις.

Διαρκώς παρούσα στα γραφεία του Ιδρύματος, είχε πάντα κάτι να επισημάνει, να καυτηριάσει, να υπενθυμίσει – και, βεβαίως, τον τρόπο να κερδίσει το ενδιαφέρον του συνομιλητή της. Ευαίσθητη, με απίστευτη ζωτικότητα και πάθος ακόμη και κατά τη δέκατη δεκαετία της ζωής της, είχε έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζει την αγωνία της για τα δικαιώματα, την ειρήνη, τα εθνικά θέματα.

Η – μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων – φίλη του «Ποντικιού» επί δεκαετίες Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 31 Αυγούστου, σε ηλικία 101 ετών, και κηδεύτηκε το Σάββατο σε στενό οικογενειακό κύκλο, αφήνοντας στις επόμενες γενιές μια πλούσια παρακαταθήκη αγώνων. Οι ιδιότητές της και τα αξιώματα που ανέλαβε στη διάρκεια του βίου της είναι απολύτως ενδεικτικά του εύρους της κοινωνικής της δράσης:

● Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

● Ομότιμος καθηγήτρια Εγκληματολογίας και η πρώτη γυναίκα πρύτανης πανεπιστημίου στην Ελλάδα (δύο φορές στο Πάντειο, το 1979 και το 1983).

● Πρόεδρος (από το 1974) και επίτιμος πρόεδρος (από το 2004) του Ελληνικού Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

● Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) από το 1978.

● Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών από το 1989 έως το 1996 και επίτιμος πρόεδρος από το 1997.

● Πρόεδρος (επίτροπος) της Εθνικής Επιτροπής της Ελλάδας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από τον Ιανουάριο του 2000 έως τον Οκτώβριο του 2006.

● Ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας από το 1978 και μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Εταιρίας Εγκληματολογίας.

● Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών (InternationalAllianceofWomen – IAW), η οποία έχει συμβουλευτική σχέση με την ECOSOC, το Συμβούλιο της Ευρώπης και όλους τους διεθνείς οργανισμούς του συστήματος του ΟΗΕ.

● Μέλος της επιτροπής που μεταρρύθμισε την ελληνική νομοθεσία για την ισότητα (Οικογενειακό Δίκαιο, αποποινικοποίηση της άμβλωσης κ.λπ.) μετά την αναθεώρηση του συντάγματος το 1975. Στην αναθεώρηση του 2001, με πρωτοβουλία της, το ελληνικό σύνταγμα εισήγαγε την ουσιαστική (αντί της επίσημης) ισότητα και τα θετικά μέτρα για την κατάκτησή της. Έχει επίσης εργαστεί πάνω στη νομοθεσία για την εφαρμογή του αναθεωρημένου συντάγματος του 2001.

● Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για την Ισότητα των Φύλων, το οποίο ετοίμασε ένα «Τριετές σχέδιο δράσης για την πραγματοποίηση της ισότητας των φύλων στην Ελλάδα» (1992-1995).

● Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (1993), στα Συνέδρια του Μεξικού (1975), της Κοπεγχάγης (1980) και του Ναϊρόμπι (1985) για την Ισότητα των Φύλων, την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, στη Διάσκεψη του Καΐρου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, στη Συνάντηση Κορυφής για την Κοινωνική Ανάπτυξη στην Κοπεγχάγη (1995).

Τέλος, είχε εργαστεί για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον θεσμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07