26/08/2019 11:20:21

Τα... «μακεδονικά» σχέδια της Ν.Δ.

Τα... «μακεδονικά» σχέδια της Ν.Δ. - Media
 
Σκληραίνει τη στάση της για το Σκοπιανό η Ν.Δ. στέλνοντας μηνύματα στο εξωτερικό και το εσωτερικό πως το «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς θεωρεί πως δεν προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας λόγω αναγνώρισης «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.
 
Την ώρα που οι αρμοί της συγκυβέρνησης τρίζουν ελέω ονοματολογικού με αποκορύφωμα την ευθεία αντιπαράθεση Κοτζιά - Καμμένου, το «γαλάζιο» στρατόπεδο ανεβάζει τους τόνους, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που εξετάζει.
 
Ειδικότερα, στο ταραγμένο αυτό κλίμα, κανείς στη Ν.Δ. δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιβεβαιώσει τα σενάρια για μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λίγο πριν έρθει στο Κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών.
 
Ωστόσο υπάρχουν σχεδιασμοί για όλα τα ενδεχόμενα, είτε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος υλοποιήσει την απειλή και αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση είτε όχι.
 
Το σίγουρο είναι πάντως ότι η Ν.Δ. θέλει να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το ονοματολογικό, όπως και τα ζητήματα εγκληματικότητας, τα οποία θεωρεί προνομιακά για την ίδια, καθώς η συζήτηση για την οικονομία και τα μέτρα ελάφρυνσης φαίνεται να ευνοεί την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να περιορίσει τη δημοσκοπική ψαλίδα με μπαράζ ευνοϊκών μέτρων που κατατίθενται στη Βουλή.
 
Ενδεικτική της «γαλάζιας» στρατηγικής είναι η έμφαση που έδωσε στο πόρισμα Παρασκευόπουλου για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ. Μάλιστα οι «γαλάζιοι» ζήτησαν να έρθει το θέμα ακόμη και στη Βουλή ελπίζοντας ότι έτσι θα αποκομίσουν εκλογικά οφέλη.
 
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Ν.Δ. θα ξανασηκώσει το θέμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, πιθανώς και με πρωτοβουλία στη Βουλή, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου, η οποία, σημειώνεται ότι είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές.
 
Τις θέσεις της Ν.Δ. αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο όνομα - γλώσσα - εθνότητα και υποστήριξε, ακόμη μια φορά, πως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών οποτεδήποτε και αν έρθει στη Βουλή.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία στην πρόσφατη παρέμβαση στη Βουλή της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - FYROM, τόνισε προς τη σκοπιανή πλευρά:
 
«Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., υπογραμμίζω ότι στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη “μακεδονικής” εθνικότητας και της “μακεδονικής” γλώσσας. Είμαι από τη Μακεδονία και δηλώνω ξεκάθαρα πως δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.