search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:51
MENU CLOSE

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα

22.09.2018 13:15
Συναγερμός στο ΚΑΤ: Θετικός στον κορωνοϊό τραυματιοφορέας – Κλείνουν χειρουργικές αίθουσες - Media

 

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου περιλαμβάνουν το φούσκωμα και την απώλεια βάρους, αλλά χιλιάδες ασθενείς μπερδεύουν τα συμπτώματα αυτά με αλλαγές ή προβλήματα στη διατροφή τους.

Μία έρευνα αποκάλυψε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους αντιμετωπίζει τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου ως τροφική δυσανεξία.

Πώς προκύπτει το λάθος

Η Bupa (British United Provident Association) διαπίστωσε ότι το 24% των ανθρώπων αλλάζουν τη διατροφή τους χωρίς να βλέπουν γιατρό. Και προειδοποιεί, ότι η “μόδα” της “καθαρής διατροφής” οδηγεί πολλούς ανθρώπους να “αυτο-διαγιγνώσκουν” εσφαλμένα διάφορα συμπτώματα και να τα αποδίδουν στην αλλαγή της διατροφής τους.

Αν και το φούσκωμα και η απώλεια βάρους μπορεί όντως να σχετίζονται με τη διατροφή, είναι επίσης δύο συμπτώματα καρκίνου του εντέρου.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες, μεταβολές στις κινήσεις του εντέρου (δηλαδή αλλαγές στο κάθε πότε πάτε στην τουαλέτα και πώς… λειτουργεί το εντερικό σας σύστημα σας εκεί), δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Επιπλέον, το αίμα στα κόπρανα, ένα εξόγκωμα στο στομάχι, η ναυτία και η υπερβολική κόπωση μπορεί επίσης να είναι δείκτες κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Σχεδόν οι μισοί δεν ξέρουν τα συμπτώματα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πάνω από το μισό (56%) των ανθρώπων δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αφαιρούν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, ή κάνουν δραστικές αλλαγές στη διατροφή τους χωρίς να ζητούν επαγγελματικές συμβουλές από διατροφολόγους.

Η έρευνα έδειξε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους άνω των 55 ετών έχει “αυτοδιαγνωσθεί” με πεπτικά προβλήματα, παρά τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου με την πάροδο των ετών.

Τα άτομα ηλικίας 25 έως 34 ετών βρέθηκε να είναι η πλέον πιθανή ομάδα να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες.

Τι λένε οι ειδικοί

“Οι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον πολλά για το πώς τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνονται. Αυτό είναι πολύ καλό, αλλά έχει οδηγήσει σε αύξηση των ‘αυτόκλητων γιατρών’ και οι άνθρωποι συχνά λανθάνουν και αντιμετωπίζουν τις πεπτικές διαταραχές με διαιτητικές αλλαγές, αντί να αναζητούν την ιατρική γνώμη των εμπειρογνωμόνων”, ανέφερε η Amanda Squire, νοσοκόμα ογκολογίας στην Bupa.

Και πρόσθεσε: “Δυστυχώς βλέπουμε περιπτώσεις όπου κάποιος θεωρεί αυθαίρετα, ότι τα πεπτικά του προβλήματα προκλήθηκαν, για παράδειγμα, από μια δυσανεξία στη γλουτένη, ή ότι η απώλεια βάρους τους οφείλεται ‘σε μια νέα δίαιτα’ που δοκίμασαν, όταν ήταν στην πραγματικότητα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια τάση στους ανθρώπους να απομακρύνουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την διατροφή τους. Μάλιστα, το 13% των ανθρώπων ακολουθεί δίαιτα χαμηλών λιπαρών, ενώ το 6% αποφεύγει τους υδατάνθρακες.

“Συστήνουμε πάντα στους ανθρώπους να αναζητούν συμβουλές πριν αφαιρέσουν εντελώς μια ομάδα τροφίμων από τη διατροφή τους, καθώς μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της πεπτικής υγείας”, κατέληξε η Squire.

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:51