search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:34
MENU CLOSE

Αλτσχάιμερ: Έξι κοινές παρανοήσεις που καθυστερούν τη διάγνωση

24.09.2018 18:20
Αλτσχάιμερ: Έξι κοινές παρανοήσεις που καθυστερούν τη διάγνωση - Media

 

H νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου, στην οποία η συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών προκαλεί το θάνατο των νευρικών κυττάρων.

Αυτό διαταράσσει τους νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν μηνύματα και προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν, φθίνουν λειτουργίες που σχετίζονται με τη μνήμη, τον προσανατολισμό και τη σκέψη. Η ασθένεια εξελίσσεται αργά και σταθερά.

Οι ασθενείς ζουν κατά μέσο όρο 5-7 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, κάποιοι όμως φτάνουν και τα 10-15 χρόνια.

Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν την απώλεια της βραχείας μνήμης, τον αποπροσανατολισμό, αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεση, δυσκολίες στη διαχείριση χρημάτων ή αδυναμία χρήσης του τηλεφώνου.

Όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, το άτομο έχει σοβαρή απώλεια μνήμης (δεν αναγνωρίζει μέλη της οικογένειας, αντικείμενα ή τοποθεσίες), άγχος και απογοήτευση λόγω αδυναμίας να αντιληφθεί τον κόσμο που οδηγεί σε επιθετική συμπεριφορά, απώλεια της ικανότητας να περπατήσει, προβλήματα σίτισης και ανάγκη φροντίδας σε 24ωρη βάση.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν τις έξι πιο κοινές παρανοήσεις που γίνονται από άτομα που αντιμετωπίζουν τη νόσο.

Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι:

– Θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν να οδηγούν

– Πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται

– Θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από οικογένεια και φίλους

– Θα χάσουν την ικανότητα να παίρνουν αποφάσεις

– Θα πρέπει να διαχειρίζεται κάποιος άλλος τα οικονομικά τους

– Θα έχουν προβλήματα μνήμης

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για την αναβλητικότητα των πασχόντων από Αλτσχάιμερ να συμβουλευτούν γιατρό εξαιτίας του φόβου για τις αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή τους.

Διαβεβαιώνουν ωστόσο τους ασθενείς, ότι πολλοί από αυτούς μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά εάν η ασθένεια διαγνωστεί εγκαίρως και ξεκινήσει αμέσως η θεραπεία.

Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έχουν άνοια. Από αυτούς το 60-70% εκτιμάται ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Η ασθένεια επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της συσσώρευσης πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που καταστρέφουν τις συνάψεις του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ωστόσο, ότι οι παρανοήσεις σχετικά με τη νόσο δεν είναι είναι αληθινές και η διάγνωση Αλτσχάιμερ δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος.

Πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν την επίσκεψη στο γιατρό γιατί ανησυχούν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη δουλειά τους ή να σταματήσουν να οδηγούν. Κάθε διάγνωση όμως είναι διαφορετική και πολλοί μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, να οδηγούν και να έχουν μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή, παρά τη διάγνωση της ασθένειας.

Υπό την προϋπόθεση όμως ότι γίνεται έγκαιρη διάγνωση και το άτομο ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού και έχει πρόσβαση στην εξατομικευμένη υποστήριξη που μπορεί να του επιτρέψει να διατηρεί την αυτονομία του για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30