search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:41
MENU CLOSE

Ο υπό σκιάν πόλεμος του Ουίνστον Τσόρτσιλ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2042
11-10-2018
15.10.2018 03:00
o-anorthodoxos-polemos-toy-tsortsil.jpg

 

Τζάιλς Μίλτον
Ο ανορθόδοξος πόλεμος
του Τσόρτσιλ

Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις: Μίνωας

Σελ.: 464

Το βιβλίο είναι συναρπαστικό καθώς πραγματεύεται έναν τελείως άγνωστο όσο και σημαντικό πόλεμο υπό σκιάν, που διεξήχθη εκ παραλλήλου με τα πολύνεκρα πεδία των μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγο πριν την επίσημη έναρξή του και την κεραυνοβόλα κατάληψη της Πολωνίας, υπήρχε στην Αγγλία ιδιαίτερος προβληματισμός σχετικά με τη σκεπτικιστική και εν τέλει αναποφάσιστη στάση που κρατούσε ο τότε πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεν. Και ενώ ο ναζιστικός κίνδυνος ήταν παραπάνω από ορατός, όλοι έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν, θαρρείς και είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην… καλή θέληση του Χίτλερ. Σχεδόν όλες οι χώρες, αν όχι όλες, βρέθηκαν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν την πολύ καλά προετοιμασμένη ναζιστική επέλαση.

Ο συγγραφέας και ιστορικός Τζάιλς Μίλτον, δημιουργός του best seller «Χαμένος παράδεισος – Σμύρνη 1922», αφηγείται λογοτεχνικά την ιστορία. Και τι ιστορία! Ιστορία που θα ζήλευαν και οι πλέον ευφάνταστοι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ. Επιλεγμένα άτομα ειδικών δεξιοτήτων στρατολογούνται σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας και συγκροτούν μιαν ολιγομελή μυστική ομάδα, με σκοπό να αντιπαρατεθούν στον Χίτλερ. Ό,τι δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη, καλούνται αυτοί να το φέρουν εις πέρας! Το πιο τρελό: υπό την καθοδήγηση του ιδίου του Ουίνστον Τσόρτσιλ! Έτσι, δημιουργείται λίγο πριν την έναρξη του πολέμου, με χίλιες δυο δυσκολίες, μια μυστική ομάδα πραγματικά «επικινδύνων αποστολών»…

Η μυθιστορηματική αφήγηση, που δεν στερείται λεπτομερούς ιστορικής τεκμηρίωσης, είναι εκρηκτική, μιας και ξεκινά σχεδόν με την αναζήτηση ατόμων που πρέπει να μπορούν να εφεύρουν πρωτότυπους, εύχρηστους και κυρίως αποτελεσματικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πράξεις δολιοφθοράς κατά των αντιπάλων. Πρόκειται για τη μυστική σύσταση αντάρτικων ομάδων που θα δρούσαν ως σαμποτέρ στις τάξεις του εχθρού, σε έναν ανορθόδοξο πόλεμο ο οποίος θα διεξαγόταν ανεπίσημα, εκ παραλλήλου με την κανονική ένοπλη αντιπαράθεση.

Η ανεπίσημη σύσταση αυτής της ομάδας είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τους πραγματικούς κινδύνους στις παράτολμες αποστολές που επιχειρούσαν, και τις εσωτερικές αντιδράσεις από μέρους του επίσημου αγγλικού κράτους (κυρίως από τους αξιωματικούς του τακτικού στρατού που την αντιμετώπιζαν τουλάχιστον ως γραφική), που αποστρέφονταν κάθε ιδέα για τη σύστασή της, πόσω μάλλον για τη δράση της.

Ο αρχικός σκοπός αυτής της ομάδας ήταν να αναπτύξουν μια σειρά νέων, «ανορθόδοξων» όπλων, προκειμένου να δημιουργούν ρήγματα στο ναζιστικό στρατόπεδο. Αυτή την αποστολή ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας «άνθρωποι της διπλανής πόρτας», ανιδιοτελώς και δίχως να περιμένουν αναγνώριση (στην ουσία δεν …υπήρχαν!). Η δαιμονική ευρηματικότητα του Σέσιλ Κλαρκ, ενός κατασκευαστή τροχόσπιτων, στο να κατασκευάζει – χρησιμοποιώντας απίθανα υλικά – εκρηκτικούς μηχανισμούς, σε συνδυασμό με τους δυο στρατιωτικούς της ομάδας Κόλιν Γκάμπινς και Μίλις Τζέφερις και την υποστήριξη της απίθανης Τζόαν Μπράιτ, θα αποτελέσουν την ψυχή του υπουργείου Ανορθόδοξου Πολέμου, όπως το αποκαλούσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η αφήγηση αναφέρεται σε μικρά και μεγάλα σαμποτάζ του υπουργείου Ανορθόδοξου Πολέμου που, όπως υποστηρίζεται, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Ταυτόχρονα, δίχως να δίνεται έμφαση σε αυτό, αναδεικνύεται η δραματική καθυστέρηση αντίδρασης τόσο της Αγγλίας όσο και της Αμερικής απέναντι στη ναζιστική απειλή. Πρόκειται για μια συναρπαστική και άγνωστη πτυχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δοσμένη με αφηγηματική γλαφυρότητα και ιστορική ακρίβεια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:40