search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:30
MENU CLOSE

Διάλεξη του Καθηγητή Κώστα Κωστή στο Σπίτι της Κύπρου: Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας

17.10.2018 12:26
Οι Ιάπωνες γυρνούν την πλάτη στους Ολυμπιακούς - Media

 

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.Ν.Σ.Ι.), στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους», συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, διάλεξη του Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Κωστή,  με θέμα Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

‘Όπως σημειώνει ο κ. Κωστής, ακόμη και σήμερα οι προσπάθειες κατανόησης του Πολέμου της Ανεξαρτησίας περιστρέφονται γύρω από αντιλήψεις που δίνουν έμφαση στον εθνικό ή, σε άλλες περιπτώσεις, αστικό χαρακτήρα της. Μία μεγάλη διεθνής βιβλιογραφία που ασχολείται με τα θέματα των εξεγέρσεων παραγνωρίζεται ή αγνοείται εντελώς. Στη διάλεξή του θα επιδιώξει  να προτείνει κάποιες εναλλακτικές, σε σχέση με τις υφιστάμενες απόψεις, δυνατότητες κατανόησης του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. στις οποίες επιδιώκεται να υιοθετηθούν οι νέες προτάσεις ανάγνωσης των επαναστατικών κινημάτων, αλλά και μία πλούσια νέα βιβλιογραφία για τους ελληνικούς πληθυσμούς της περιόδου.

Ο Κώστας Κωστής σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Οικονομική Ιστορία στην École des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι, όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Από το 2004 είναι Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1999 εργάζεται ως Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank. Από το 2006 έως το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας στην École des hautes études en sciences sociales. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία του Αλουμινίου της Ελλάδος, Αθήνα 2013, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας. Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, 18ος -21ος αιώνας, Αθήνα 2013 (αγγλική έκδοση του βιβλίου Λονδίνο-Νέα Υόρκη 2018), Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), Αθήνα 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο 1995.

Θα ακολουθήσει συζήτηση. Συντονίζει ο Οικονομολόγος, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Ε.Μ.Ε.Ν.Σ.Ι. κ. Αναστάσης Πάριος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07