search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:34
MENU CLOSE

Η μεγάλη κίνηση της Motor Oil στα ΜΜΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2045
1-11-2018
01.11.2018 04:00
motoroil.jpg

 

Κίνητρο και για άλλους μεγάλους παίκτες του επιχειρείν

Σε πανίσχυρο παίκτη στον χώρο της ενημέρωσης, με βαρύνοντα ρόλο στη μιντιακή και οικονομική ζωή της χώρας, αναδεικνύεται η Motor Oil μετά την προχθεσινή ανακοίνωση για την είσοδό της στον ενημερωτικό όμιλο Alpha. Η είσοδος της κορυφαίας ενεργειακής εταιρείας στον μιντιακό όμιλο συνοδεύεται από κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει τη θέση του Alpha στον μιντιακό ανταγωνισμό.

Το γεγονός ότι η είσοδος της Motor Oil στον Alpha, έναν ήδη υγιή και κερδοφόρο μιντιακό όμιλο, συνοδεύεται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μεγάλο μέρος της οποίας, πέρα από την εξόφληση υφισταμένων υποχρεώσεων, αναμένεται να επενδυθεί σε πρόγραμμα, είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της κίνησης του ενεργειακού ομίλου.

Όλοι εξάλλου γνωρίζουμε ότι άλλου είδους πρακτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν πια χρεοκοπήσει: ένα κύμα αλόγιστου δανεισμού και χρεοκοπιών είχε πλήξει σημαντικό αριθμό μέσων ενημέρωσης, με συνέπεια την υπονόμευση όχι μόνο της οικονομικής θέσης του συνόλου του κλάδου, αλλά και του κύρους του.

Η απόφαση για επέκταση των δραστηριοτήτων της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον μιντιακό χώρο δημιουργεί κίνητρα σε τρία επίπεδα:

● Για περαιτέρω επενδύσεις από ήδη υπάρχοντες ομίλους με οικονομικά εύρωστες ιδιοκτησίες.

● Για δραστηριοποίηση νέων επενδυτών από την υψηλή επιχειρηματικότητα, οι οποίοι, ύστερα από μια καταστροφική για τα ΜΜΕ περίοδο και τα διδάγματα που μας άφησε, αντιλαμβάνονται ότι μόνο με επενδύσεις οικονομικά ισχυρές και οργανωτικά άρτιες θα μπορούν να σταθούν με φιλοδοξίες στη μιντιακή αγορά.

● Για ποιοτικές επενδύσεις υψηλότερου επιπέδου στους τομείς της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, οι οποίες παράγουν κύρος και ενισχύουν τα brand names.

Μια οικονομικά υγιέστερη και πιο δυναμική τηλεοπτική αγορά (ήδη καταγράφεται μια άνοδος της διαφημιστικής πίτας) ίσως βοηθήσει το σύνολο του κλάδου των ΜΜΕ να αναζητήσει νέες ιδέες και να αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον χώρο. Υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί και το επίπεδο της ενημέρωσης. Είναι άλλωστε εύλογο η εμπλοκή μεγάλων παικτών σε έναν επιχειρηματικό χώρο να δημιουργεί προσδοκίες.

Η διαδικασία

Η κατά 100% θυγατρική της Motor Oil κυπριακή εταιρεία Seilla Enterprises Limited σύναψε με την κυπριακή εταιρεία Alpha Media Group Limited, την κυπριακή εταιρεία Nevine Holdings Limited, την κυπριακή εταιρεία Sixomen Limited και τον Δημήτρη Κοντομηνά το ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2018. Με το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό συμφωνείται η απόκτηση κοινού ελέγχου επί των εταιρειών:

● Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha).

● Alpha Ραδιοφωνική Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 στην Αττική).

● Αlpha Ραδιοφωνική Κρόνος Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5 στη Θεσσαλονίκη) μέσω των ακόλουθων ενεργειών:

1. Η Seilla Enterprises Limited θα καταβάλει στην Alpha Media Group Limited 21.477.000 ευρώ για την απόκτηση ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Nevine Holdings Limited κατά ποσό 23.000.000 ευρώ, ως εξής:

● Η Alpha Media Group Limited θα καταβάλει 11.477.000 ευρώ.

● Η Seilla Enterprises Limited θα καταβάλει 11.523.000 ευρώ.

Στη συνέχεια η Nevine Holdings Limited θα καταβάλει το ποσόν των 23.000.000 ευρώ προς αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών: Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε., Alpha Ραδιοφωνική Α.Ε. και Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος Α.Ε.

Παράλληλα, η Alpha Media Group Limited θα καταβάλει 6.580.000 ευρώ για εξόφληση υφισταμένων υποχρεώσεων της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.

Η νέα μετοχική σύνθεση

Κατόπιν των μεταβιβάσεων και αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των παραπάνω εταιρειών, η μετοχική σύνθεσή τους θα διαμορφωθεί ως εξής:

● Στην εταιρεία Nevine Holdings Limited: η Seilla Enterprises Limited θα κατέχει 1.002 ονομαστικές μετοχές. Τα δικαιώματα ψήφου δύο εκ των ανωτέρω μετοχών θα εκχωρηθούν προσωπικά στον Δημήτρη Κοντομηνά.

● Η Alpha Media Group Limited θα κατέχει 998 ονομαστικές μετοχές.

● Η Nevine Holdings Limited θα είναι κύριος μετοχών ποσοστού 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. Εκάστη εκ των Alpha Media Group Limited και Seilla Enterprises Limited θα έχει μετοχές ποσοστού 24,95% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.

● Η Nevine Holdings Limited θα κατέχει το 99,95% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Ραδιοφωνική Α.Ε. και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος Α.Ε.

Η διοίκηση των εταιρειών Nevine Holdings Limited, Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε., Alpha Ραδιοφωνική Α.Ε. και Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος Α.Ε. θα ασκείται από κοινού αφενός από την Seilla Enterprises Limited και αφετέρου από την Alpha Media Group Limited και τον Δημήτρη Κοντομηνά για όσο διάστημα το ποσοστό της Alpha Media Group Limited στην Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. υπερβαίνει το 33,4%.

Την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης θα την έχει ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος θα ορίζεται από την Seilla Enterprises Limited.

Ως αποτέλεσμα των συναλλαγών αυτών ο έλεγχος των εν λόγω εταιρειών θα ασκείται από κοινού από τη Seilla Enterprises Limited και από την Alpha Media Group Limited και τον Δημήτρη Κοντομηνά.

Η ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών εξαρτάται από τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50