25/02/2020 02:52:16

ΔΝΤ προς Ιταλία: Ανάπτυξη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

ΔΝΤ προς Ιταλία: Ανάπτυξη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις  - Media

 

Την αδύναμη ανάπτυξη και τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία βρίσκονται στα επίπεδα των δύο προηγούμενων δεκαετιών, περιγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία, ενώ προτείνει πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών και ενίσχυση του ισοζυγίου των τραπεζών.

Σε έκθεσή του, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι η ανεργία βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 10% τα τελευταία χρόνια, με το βιοτικό επίπεδο να έχει αλλοιωθεί.

Παράλληλα, ο αριθμός των Ιταλών που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες βρίσκεται σε υψηλό πέντε δεκαετιών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η έμφαση που επιθυμεί να δώσει η ιταλική κυβέρνηση σε ανάπτυξη και κοινωνία, είναι ευπρόσδεκτη.

Το Ταμείο εκτιμά ωστόσο ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μείωνε τους κινδύνους και θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

Προτείνει, δε, μια σταδιακή δημοσιονομική σταθεροποίηση για να ακολουθήσει σταθερά καθοδική πορεία το δημόσιο χρέος και να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης.

Κατά το ΔΝΤ, θα ήταν συνετό να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες στα δημόσια οικονομικά, προκειμένου να μειωθεί το βραχυπρόθεσμο κόστος παραγωγής.

Όπως επισημαίνει το Ταμείο, ένας στόχος για μικρό πλεόνασμα σε τέσσερα - πέντε χρόνια, μέσω ισορροπημένης προσαρμογής, θα εξασφάλιζε ότι το χρέος θα μειώνεται σταθερά.

Τονίζει επίσης ότι η προσαρμογή πρέπει να υποστηριχθεί από τη μεταβολή της σύνθεσης των πολιτικών για την προώθηση της ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ωστόσο προσθέτει πως προϋπόθεση για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι η διαφύλαξη των δημόσιων οικονομικών.

Προειδοποιεί, δε, πως απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.