23/01/2020 22:16:15
17.11.2018 / ΜΙΧAΛΗΣ ΧΑΡΙAΤΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2047 στις 15-11-2018

Εβδομάδα αντιφάσεων

Εβδομάδα αντιφάσεων - Media

 

Η Ν.Δ. κάνει ανοίγματα στην Αυτοδιοίκηση, αλλά σκοντάφτει…

«Αναχρονιστική» και «ιδεοληπτική» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν προτείνει τίποτα για τη Δημόσια Διοίκηση, την Εκπαίδευση, την Ανάπτυξη, τη Δικαιοσύνη, την καλή Νομοθέτηση αλλά και τη Δημοσιονομική Σταθερότητα.

«Τίποτα, μα απολύτως τίποτα δεν προτείνετε για όλα αυτά τα κεφάλαια. Αφήνετε επί της ουσίας άθικτες τις δομές που συνέτειναν ακριβώς στη σημερινή οπισθοδρόμηση» τόνισε ο Μητσοτάκης. Κατέθεσε μάλιστα την πρόταση της Ν.Δ., η οποία ζητά αναθεώρηση σε 57 άρθρα του Συντάγματος, εκ των οποίων 13 είναι κοινά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς θα συμμετέχουμε κανονικά στην Επιτροπή Αναθεώρησης. Θα είμαστε παρόντες παντού για να αντιπαρατεθούμε με την οπισθοδρόμηση σε κάθε άρθρο και σε κάθε παράγραφο του Καταστατικού μας Χάρτη» τόνισε ο Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε να κριθούν ως αναθεωρητέες οι διατάξεις που θα προτείνουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα, υποστηρίζοντας πως έτσι οι πολίτες θα αποφασίσουν με τις επόμενες εκλογές την κατεύθυνση της αναθεώρησης. «Με την πρότασή μας, θα επιτραπεί στους πολίτες στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν όχι μόνο για την επόμενη κυβέρνηση, αλλά και για την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να κινηθεί το νέο σύνταγμα. Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, γιατί δεν συμφωνείτε με αυτήν την πρότασή μας;» είπε ο Μητσοτάκης και διερωτήθηκε: «Ποιος τρέμει τελικά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;».

Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ίδιος έχει προτείνει στο παρελθόν την αναθεώρηση του άρθρου 86, έκανε λόγο για «επικίνδυνες» θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα «δημοψηφίσματα με συλλογή υπογραφών», μίλησε για «ατελέσφορες» προτάσεις όπως αυτή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς, όπως είπε, «εννιά φορές προτείνεται να γίνονται ψηφοφορίες» και χαρακτήρισε ως «διαλυτική πρόταση» την καθιέρωση της απλής αναλογικής καθώς, όπως υποστήριξε, «θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ιδιαίτερα στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

«Δεξιά του Κυρίου»…

Δεν μπορεί πάντως να μην σημειωθεί ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι εβδομάδα αντιφάσεων για τη Ν.Δ. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις διαδοχικές εμφανίσεις του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, αλλά και την επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία επιχείρησε να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του στο εσωτερικό της χώρας, τα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης αλλά και οι «ανακατωσούρες» στις δημοτικές υποψηφιότητες έδωσαν μάλλον μια διαφορετική εικόνα.

Οι εντονότατες αμφισβητήσεις από μερίδα στελεχών της Ν.Δ. στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας φιλοτέχνησαν ένα προφίλ παραδοσιακής δεξιάς σε ευθεία αντίθεση με την εικόνα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος. Ζήτημα που αποτέλεσε μια από τις βασικές αιχμές της σκληρής αντιπαράθεσης Τσίπρα και Μητσοτάκη εντός της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε μάλιστα την Τετάρτη με το προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών Ελλάδος δίνοντας την απόλυτη διαβεβαίωσή του, σύμφωνα με τη «γαλάζια» ενημέρωση, ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εργαλειοποίηση των χιλιάδων κληρικών από τον Αλέξη Τσίπρα και την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει 10.000 επιπλέον κομματικούς του φίλους. «Θλίβομαι για το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια» ανέφερε, με βάση την ίδια ενημέρωση, ο Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Αρχιεπισκοπή πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις.

Διεύρυνση και ανακατωσούρες

Θέλοντας πάντως να δείξει η Ν.Δ. ότι έχει αναμμένες τις (προεκλογικές) μηχανές και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, η «γαλάζια» ηγεσία ανακοίνωσε ότι συμπεριλαμβάνει στα ψηφοδέλτιά της τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο και τον δημοσιογράφο Αντώνη Πανούτσο. Κίνηση που εκτιμάται ότι υποστηρίζει τη γραμμή διεύρυνσης προς το κέντρο που επαγγέλλεται ο Μητσοτάκης και που, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, θα συνεχιστεί προς την ίδια κατεύθυνση. Κομματικές πηγές σημείωναν πως στόχος του Μητσοτάκη είναι η διεύρυνση του κόμματος με πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη «γαλάζια καρδιά», και αυτό σηματοδοτούν τόσο η υποψηφιότητα του Πέτρου Τατσόπουλου στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών και του Αντώνη Πανούτσου στον δυτικό τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η υπόθεση της υποψηφιότητας του Βασίλη Κορκίδη στον Πειραιά έδειξε πως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ρόδινα για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., που μάλλον οφείλει να προσαρμόσει τις επιλογές της στα υπάρχοντα δεδομένα. Ο Κορκίδης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος μερικές μέρες μετά τη συνέλευση της δημοτικής παράταξης του Γιάννη Μώραλη, στην οποία ο Μώραλης ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Στη συνέλευση παρευρέθηκε και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του.

Το γεγονός ότι ο Κορκίδης ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητας Μώραλη παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη τροφοδότησε σενάρια στον Τύπο για επιχειρηματικά συμφέροντα που ανέκοψαν την υποψηφιότητά του. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα πολύ περισσότερο από τον ίδιο τον Κορκίδη εκτέθηκε η ηγεσία της Ν.Δ., της οποίας η υποψηφιότητα πήγε άπατη σε έναν πολύ μεγάλο δήμο.

Να σημειώσουμε μάλιστα πως και στη Θεσσαλονίκη έχει καταγραφεί η απόσυρση της υποψηφιότητας του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, η οποία έχει δημιουργήσει ανάλογους συνειρμούς και φήμες ότι και στη συμπρωτεύουσα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν τις δικές τους προτιμήσεις, οι οποίες είναι υπέρτερες αυτών της Ν.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.