search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:08
MENU CLOSE

Μια γατίσια ιστορία αγάπης στο κέντρο της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2047
15-11-2018
19.11.2018 04:00
o_efialtis_a.jpg

 

Μέσα από το ειδύλλιο του Εφιάλτη και της αγαπημένης του Αμαλίας, δυο γατιών με διαφορετική καταγωγή και προσλαμβάνουσες, παρακολουθούμε την προβολή των ανθρώπινων καταστάσεων στη ζωή τους.

Ντόρα Ρίζου

Ο Εφιάλτης και η Αμαλία

Μια ιστορία αγάπης στο κέντρο της Αθήνας

Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Εκδόσεις: Περιτεχνών

Σελ.: 48

Η κοινή ζωή ανθρώπων και γατών, που μετρά πολλούς αιώνες, έχει ως αποτέλεσμα την αλληλεπίδραση του ενός είδους στο άλλο. Έτσι, έχουμε έξυπνους ανθρώπους σαν γάτες και γάτες με ανεξάρτητη προσωπικότητα σαν των ανθρώπων! Πρόκειται για μια συμβίωση που προχώρησε και εξελίχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα, καθώς οι γάτες ακολούθησαν τα βήματα των ανθρώπων ώς τα αφιλόξενα αστικά κέντρα, προσαρμοσμένες σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Και καθώς οι γάτες είναι… εφτάψυχες, κατάφεραν να επιβιώσουν στην πιο άγρια ζούγκλα, αυτή των αστικών κέντρων.

Ο άνθρωπος με τη σειρά του δεν έμεινε ασυγκίνητος με αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη επαφής με τον γατόκοσμο, έναν κόσμο σθεναρά ανεξάρτητο και αξιοπρεπή, που αρκετές φορές γίνεται αντικείμενο παρεξηγήσεων και ιδεολογικής διαμάχης. Το ζώο πρέπει να φέρεται δουλικά, να αναπτύσσει σχέσεις αφέντη – δούλου, δηλαδή υποταγής, ή να κρατά απέναντι σε μια ενδεχόμενη γενναιοδωρία τον χαρακτήρα και την υπερηφάνεια του; Από την άλλη, οι γάτες έχουν τον δικό τους τρόπο να εκδηλώνουν αγάπη και τρυφερότητα. Όλα αυτά τα ζήτημα και πολλά περισσότερα έχουν διατυπωθεί από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας από τη φιλοσοφία ώς τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική αλλά και από τη μουσική ώς τον κινηματογράφο, κυρίως μέσα από τη μεγαλοφυή αποτύπωση του Ντίσνεϊ. Οι γάτες ανήκουν στην καθημερινότητά μας και η καθημερινότητά μας ανήκει στις γάτες, σπιτωμένες κι αδέσποτες.

Σε αυτές τις τελευταίες, και συγκεκριμένα στον γατόκοσμο του κέντρου των Αθηνών, στρέφει την οξυδερκή ματιά της η Ντόρα Ρίζου με μιαν ανθρώπινη και γατίσια μαζί ευαισθησία, που προκαλεί συγκίνηση με τη διακριτικότητα που χειρίζεται μια δύσκολη συνθήκη ζωής ανθρώπων και γατών, καθώς οι μοίρες τους ταυτίζονται, γίνονται κοινές στην αναζήτησή τους για μια καλύτερη καθημερινότητα, ένα φιλικό περιβάλλον, μιαν αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Μέσα από το ειδύλλιο του Εφιάλτη και της αγαπημένης του Αμαλίας, δυο γατιών με διαφορετική καταγωγή και προσλαμβάνουσες, ενταγμένων στην αστική τοπογραφία του σύγχρονου αθηναϊκού κέντρου, έμφορτων με σύγχρονα προβλήματα και προβληματισμούς, παρακολουθούμε την προβολή των ανθρώπινων καταστάσεων στη ζωή τους. Ζητήματα όπως αυτά της υιοθεσίας, του ρατσισμού, των κοινωνικών διακρίσεων, των παγιωμένων προκαταλήψεων, των πολιτικών αναταραχών, των κινητοποιήσεων, εντάσσονται στον κόσμο των γατών, σε ένα περίγραμμα πιο καθαρό που αναζητά στους αφιλόξενους αθηναϊκούς δρόμους του κέντρου τον χαμένο μας ανθρωπισμό μέσα στη σύγχρονη θλίψη που μας συντρίβει. Η αθηναϊκή ιστορία αγάπης δυο γατών, μια σύγχρονη παραλλαγή της «Λαίδης και του Αλήτη», μας εξανθρωπίζει λυτρωτικά μέσω της σχέσης μας και της επαφής μας με τα ζώα.

Αυτή η ιστορία αγάπης, που καταφέρνει να επιβιώσει μέσα στις πλέον δύσκολες συνθήκες, είναι το παραμύθι της δικής μας πραγματικότητας, της δικής μας αγάπης που περιδιαβαίνει τους πολύβοους δρόμους της πρωτεύουσας. Η έκδοση κοσμείται από μιαν εικονογράφηση που συμπληρώνει το κείμενο αρμονικά παρακολουθώντας τις αποχρώσεις της αφήγησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:03