search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:57
MENU CLOSE

Κόντρες στην Κύπρο για ένα πάρκο κροκοδείλων

30.11.2018 18:11
Κόντρες στην Κύπρο για ένα πάρκο κροκοδείλων - Media

 

Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της ιδιοκτήτριας εταιρείας που αιτήθηκε άδεια για την κατασκευή θεματικού πάρκου κροκοδείλων στην κοινότητα Ψεματισμενου έστειλαν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Αιτία αποτέλεσαν οι εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες στις οποίες προέβη για την κατασκευή του πάρκου χωρίς να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια.

Παρά τις ειδοποιήσεις που έλαβε τόσο η ιδιοκτήτρια εταιρεία όσο και η εργοληπτική εταιρεία για να επαναφέρουν άμεσα τον χώρο στην πρότερή του κατάσταση, εντούτοις δεν το έπραξαν.

Με επιστολή του που απέστειλε στη Βουλή, ημερομηνίας 23/11/2018, ο υπουργός Εσωτερικών του νησιού Κωνσταντίνος Πετρίδης, πληροφόρησε τους βουλευτές και για τους λόγους που απορρίφθηκε, εν τέλει, η πολεοδομική άδεια για την κατασκευή θεματικού πάρκου κροκοδείλων στην κοινότητα Ψεματισμένου.

Το θεματικό πάρκο που είχε ποργραμματιστεί να κατασκευαστεί εκτός ορίου ανάπτυξης του Ψεματισμένου θα αριθμούσε από 170 μέχρι 220 κροκόδειλους.

Θα περιλάμβανε περίκλειστες λίμνες καθώς και καφετερία και κατάστημα αναμνηστικών ειδών.

Πάντως και οικολογικές οργανώσεις ήταν αντίθετοι με την κατασκευή πάρκου που θα φιλοξενούσε το είδος crocodylus niloticus, (κροκόδειλος του Νείλου), το οποιο, όπως λένε, είναι προστατευόμενο.

Αλλά και οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες Περιβάλλοντος επεσήμαιναν πως το ερπετό αυτό είναι ξένο προς την πανίδα του νησιού.

Ανέφεραν πως στην Κύπρο δεν υπάρχει η τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη για τη διαχείριση μεγάλων ερπετών και για αυτό διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις εάν αυτοί που θα κληθούν να ελέγξουν τη σωστή λειτουργία της ανάπτυξης, θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την ευημερία και την ορθολογιστική διαβίωση των ερπετών, τα οποία θα ζουν περιορισμένα σε ένα τεχνητό περιβάλλον, σε μία χώρα με διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες από τη χώρα καταγωγής και προέλευσής τους.

Πάράγοντες, τέλος, επεσήμαιναν ότι η ανάπτυξη εμπεριείχε κινδύνους ασφάλειας σε περίπτωση ατυχήματος (π.χ. διαφυγής ερπετών κ.ά.).

Στο Ισραήλ το 2012 δραπέτευσαν 70 κροκόδειλοι. Προσθέταν ότι οι κροκόδειλοι τρέφονται με εντόσθια και άλλα ζωικά παράγωγα, γεγονός που απαιτεί σοβαρούς και συνεχείς ελέγχους για αποφυγή προβλημάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας, καθώς και της υγείας των ίδιων των ερπετών.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50