search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:41
MENU CLOSE

Όροι και προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2051
13-12-2018
15.12.2018 04:00
18394926.jpg

 

Εντός των ημερών αναμένεται να είναι έτοιμο το πλαίσιο των 120 δόσεων, που θα δώσει μια «ανάσα» σε χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους βοηθώντας τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, παρά τις όποιες ενστάσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Η ρύθμιση, εκτός από χαμηλές και πολλές δόσεις, θα προβλέπει ακόμα και «κούρεμα» όχι μόνο προσαυξήσεων και προστίμων, αλλά και της αρχικής οφειλής.

Στο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται σε μια χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση, έως 50 ευρώ, και θα αφορά μόνο όσες και όσους «έκλεισαν» βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία. Και αυτό διότι μέχρι τώρα αυτοί οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν είτε στον νόμο Κατσέλη είτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ως προς τις οφειλές, θα αφορά αυτές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 και εκτιμάται ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα μπορέσει να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με στόχο να παραμείνει ανοικτή το πολύ έως 6 μήνες.

Ωστόσο στη ρύθμιση θα προβλέπεται ξεκάθαρα ότι βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή των οφειλετών σ’ αυτή θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος για το 2018 (χρήση 2017) και του ΦΠΑ.

Βάσει των όσων έχουν τεθεί έως σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο αριθμός των δόσεων θα είναι συνδεδεμένος µε το ύψος της οφειλής, αλλά και µε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριστικοποιείται η ένταξη των οφειλετών.

Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα είναι έως της τάξης του 85% και πλέον, ενώ η ελληνική πλευρά στοχεύει στο υπό προϋποθέσεις «κούρεμα» της αρχικής οφειλής.

Σύμφωνα και με το υπουργείο πρόκειται για την ύστατη ευκαιρία, καθώς το ευνοϊκό πλαίσιο με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρχει για πάντα. Και αυτό γιατί από το 2020 αναμένεται να αλλάξουν όλα, σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας που ήδη συζητείται και θα ψηφιστεί εντός του 2019.

Με βάση αυτήν, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίσουν ένα συγκεκριμένο και μόνιμο σύστημα ρυθμίσεων που δεν θα αλλάζει. Παράλληλα, κομβικό σημείο στην επιδιωκόμενη συμφωνία, εκτιμάται πως είναι η ύπαρξη δικλείδας ασφαλείας που θα «κρατά» μέσα στις υπάρχουσες ρυθμίσεις όσους έχουν στο παρελθόν ενταχθεί σε αυτές και συνεχίζουν να τις εξυπηρετούν.

Ειδικότερα πάντως η ρύθμιση θα περιλαμβάνει:

1. Χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση, έως 50 ευρώ.

2. Εφάπαξ δικαίωμα υπαγωγής.

3. Πιο διευρυμένη και απλούστερη ρύθμιση σε σχέση με παλιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα.

4. Θα αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς που έκλεισαν βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

5. Θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017.

6. Ο αριθμός των δόσεων θα είναι συνδεδεμένος µε το ύψος της οφειλής, αλλά και µε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριστικοποιείται η ένταξη των οφειλετών.

7. Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα είναι έως 85% με 95%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπό διαπραγμάτευση ρύθμιση θα υπάρξει ρητή αναφορά ότι δεν θα αφορά χρέη τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι αυτό ενδέχεται να «αδικήσει» κάποιους οφειλέτες, όμως είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38