search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:41
MENU CLOSE

Δίμηνη παράταση στο νόμο Κατσέλη

28.12.2018 13:46
Δίμηνη παράταση στο νόμο Κατσέλη - Media

 

Τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες, συμφώνησαν οι τραπεζίτες με την κυβέρνηση, τη στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα η παράταση του νόμου Κατσέλη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία ώστε μέσα το επόμενο δίμηνο να κατατεθεί ένα κοινό σχέδιο που θα εγκρίνουν οι δανειστές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δίμηνη παράταση του ισχύοντος νομικού πλαισίου αλλά και ότι τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα μειωθούν αισθητά καθώς ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να εντοπιστούν οι αναρίθμητοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που κρύβονται στις διατάξεις του.

Ο SSM ασκεί σημαντικές πιέσεις για να μειωθούν τα όρια κάτω από τις 100 χιλ. ευρώ με την κυβέρνηση να προσπαθεί αφενός να καθυστερήσει τις εξελίξεις ενόψει εκλογών και αφετέρου να εξασφαλίσει ένα όριο της τάξης των 150 χιλ. ευρώ για να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου οι δύο πλευρές συμφώνησαν:

– Τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

– Την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

Αναφορικά με την ευρύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων η κυβέρνηση τάσσεται σαφώς υπέρ της πρότασης που έχει καταθέσει το ΤΧΣ και βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο. Παρ’ όλα αυτά, οι τελικές αποφάσεις για τη δημιουργία κάποιου τύπου bad bank θα ληφθούν από τους δανειστές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών (επιμηκύνσεις και κούρεμα).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:40