search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:25
MENU CLOSE

Γάλλοι ερευνητές προειδοποιούν: Κίνδυνος – θάνατος από τα επεξεργασμένα τρόφιμα

16.02.2019 09:21
Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί μέσω των τροφίμων; - Media

 

Νέα γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine ανακάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του υψηλότερου κινδύνου θανάτου, αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 45.000 Γάλλων άνω των 45 ετών – η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες – μεταξύ του 2009 και του 2017 και διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός συσχετισμού μεταξύ την αυξημένης κατανάλωσης υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων – όπως τα φαγητά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή πρέπει να ζεσταθούν προτού καταναλωθούν -και του υψηλού κινδύνου θνητότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συγκεκριμένα  διαπίστωσαν ότι μια αύξηση κατά 10% στο ποσοστό κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή αντιστοιχούσε με μια αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 15%.

Οι ερευνητές ωστόσο κατεβάζουν τους τόνους συνιστώντας την ψύχραιμη αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων και όχι την κυριαρχία του φόβου ότι εάν π.χ. φάμε ένα επεξεργασμένο φαγητό σε πακέτο θα αποκτήσουμε και 15% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Όπως εξηγεί η Mathilde Touvier, διευθύντρια της διατροφικής επιδημιολογικής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Paris 13 «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και την υγεία». Η ομάδα του Πανεπιστημίου Paris 13 σε συνδυασμό με ομάδες από το Inserm ( Institut national de la santé et de la recherche médicale), το Inra ( Institut national de la recherche agronomique) και το CNAM ( Conservatoire National des Arts et Métiers) διαχειρίζονται αυτή την μεγάλη διατροφική έρευνα NutriNet-Sante στη Γαλλία.

Πέρυσι η ίδια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια έρευνα αναφορικά με την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων και πώς σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου. Διαπιστώθηκε υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου για τους ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερα βιολογικά τρόφιμα.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ανήκουν αυτά που έχουν υποστεί πολλές και διαφορετικές τεχνικές και επεξεργασίες μεταξύ των οποίων θέρμανση σε υψηλές θερμοκρασίες και προσθήκη διαφόρων πρόσθετων. Επίσης πολλά έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι καθώς και πολύ μικρή σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Πάντως οι ειδικοί αναδεικνύουν και μια ακόμη ενδιαφέρουσα διάσταση της έρευνάς τους: αυτού του τύπου τα τρόφιμα καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα καθώς και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ενδεχομένως επειδή είναι χαμηλού κόστους, νόστιμα, ελκυστικά και εύκολα διαθέσιμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η διατροφική ανισότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να διορθωθεί.

Πηγή: ygeiamou.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:21