search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:51
MENU CLOSE

Δίκη με δόσεις στην Άμφισσα

29.01.2010 09:46
Δίκη με δόσεις στην Άμφισσα - Media

«Ακούσαμε από περαστικούς “κατε βαίνουν μπάτσοι, κάτι έγινε” (…) από περιέργεια λοιπόν κι εγώ με τον Αλέξανδρο πήγαμε στη μέση της οδού Τζαβέλλα για να δούμε τι είχε συμβεί. (…) Όταν βγήκαμε στη μέση του πεζόδρομου της Τζα βέλλα, είδαμε από απόσταση δύο αστυνομικούς (…) μπροστά μας δεν υπήρχαν άλλοι. Ο Αλέξαν δρος ήταν μπροστά μου και πίσω δεξιά του ήμουν εγώ. (…) Με το που είδαμε τους αστυνομικούς άρχισαν να βρίζουν κι εμένα και τον Αλέξανδρο και αυτούς που ήταν πίσω μας. (…)

«Ακούσαμε από περαστικούς “κατε βαίνουν μπάτσοι, κάτι έγινε” (…) από περιέργεια λοιπόν κι εγώ με τον Αλέξανδρο πήγαμε στη μέση της οδού Τζαβέλλα για να δούμε τι είχε συμβεί. (…) Όταν βγήκαμε στη μέση του πεζόδρομου της Τζα βέλλα, είδαμε από απόσταση δύο αστυνομικούς (…) μπροστά μας δεν υπήρχαν άλλοι. Ο Αλέξαν δρος ήταν μπροστά μου και πίσω δεξιά του ήμουν εγώ. (…) Με το που είδαμε τους αστυνομικούς άρχισαν να βρίζουν κι εμένα και τον Αλέξανδρο και αυτούς που ήταν πίσω μας. (…)

Κάποιος από πίσω μού πέταξε ένα άδειο πλα στικό μπουκαλάκι, που φυσικά δεν έφτασε στους αστυνομικούς. (…) Με το που έριξε, οι αστυνομι κοί, αν δεν κάνω λάθος, έβγαλαν τα όπλα, σημά δεψαν και ακούστηκαν τρεις συνεχόμενοι πυρο βολισμοί. (…) Σημάδεψαν προς το μέρος μας και πυροβόλησαν. Ο Αλέξανδρος έπεσε κάτω»…

Ο ανήλικος μαθητής Ν.Ρ., φίλος του αδικοχα μένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που μίλησε στην προανάκριση, θα σταθεί πάλι αύριο ενώπιον του Κακουργιοδικείου Άμφισσας για να δώσει ίσως την πιο συνταρακτική κατάθεση στη δίκη των ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για την «αν θρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο.

Οι αυτόπτες μάρτυρες είναι εκείνοι που ανα μένεται να προσδώσουν το ειδικό βάρος, καθώς οι προανακριτικές τους καταθέσεις ανατρέπουν έναν προς έναν τους βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη. Το κακό συνέ βη σε τόπο και ώρα που η πλατεία Εξαρχείων και συγκεκριμένα η οδός Τζαβέλλα έσφυζε από πιτσι ρικάδες που είδαν άναυδοι έναν συνομήλικό τους να πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού όπλου. Έτσι λοιπόν:

◆ Ο ισχυρισμός περί «εποστρα κισμού» της σφαίρας καταρρίπτε ται από τις καταθέσεις των αυτο πτών, που λένε κατηγορηματικά ότι ο Κορκονέας στόχευσε ευθέως προς την πλευρά του Αλέξη και της παρέας του.

◆ Οι ειδικοί φρουροί ισχυρίζο νται ότι δέχτηκαν «σφοδρή επίθε ση» με κροτίδες, μολότοφ, μάρ μαρα και σιδερένια τασάκια. Κανένας αυτόπτης, από τους δεκάδες που έπιναν τον καφέ τους εκείνη την ώρα σε παρακείμενη καφετέρια, δεν μίλησε για συμπλοκή, πόσω μάλλον για απειλή κατά της ζωής των δύο ένστολων.

◆ Κορκονέας και Σαραλιώτης κάνουν λόγο για «πολυάριθμη ομάδα νεαρών αναρχικών». Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η παρέα του Αλέξανδρου, όλοι αμούστακα παιδιά, δεν ξεπερνούσε τα δέκα άτομα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα Κ. Λίλα, μάλιστα, ο Κορ κονέας «σημάδεψε ευθεία προς την κατεύθυνση των παιδιών. Ούτε πάνω ούτε κάτω»…

Η δίκη της Άμφισσας έχει εισέλθει στην κυρίως φάση της ήδη από την περασμένη Παρασκευή με τη συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας του παιδιού Τζίνας Τσαλικιάν. Ωστόσο η συνέχειά της για την αποκάλυψη της αλήθειας και την παρα δειγματική τιμωρία των ενόχων αναμένεται να είναι εξαιρετικά προβληματική έως αδύνατη, αφού μια τόσο σοβαρή υπόθεση «σπάει» σε κομμάτια.

Δήλωσε κώλυμα

Η πρώτη συνεδρίαση άρχισε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και διακό πηκε μισή ώρα αργότερα κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης που δήλωσε κώλυμα. Νέα συνεδρί αση ορίστηκε για την περασμένη Παρασκευή – «η πιο δύσκολη ημέρα για τις εφημερίδες, που κλείνουν νωρίς», όπως έλεγαν οι δημοσιογράφοι στα «πηγαδάκια». Κι ενώ το πήγαιν’ έλα στην Άμφισ σα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθε ση για τους παράγοντες της δίκης – κυρίως για τους αυτόπτες, οι περισσότεροι των οποίων είναι μαθητές –, σε δοκιμασία τίθεται και η δημοσιότητά της, βασικό στοιχείο σε μια υπόθεση που συντάραξε το πανελλήνιο.

Θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι δημοσιογράφοι που κατέκλυσαν την πρωτεύουσα της Φωκίδας τις πρώτες ημέρες, σιγά σιγά θ’ αρχίσουν να αραι ώνουν, αφού μια τέτοια αποστολή θεωρείται πολυέξοδη για τα κανάλια, ενώ και οι συντάκτες των εφημερίδων θα συναντήσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες, κυρίως αν η διαδικασία επαναλαμβά νεται σε δόσεις… Αν προσθέσουμε στα παραπάνω τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς, τότε είναι πιθανόν η δίκη να συνεχιστεί μόνο με… τους δικηγόρους!

Οι πρώτες «παράπλευρες απώλειες»

Στο μεταξύ, οι πρώτες… «παράπλευρες απώλει ες» στη νομική μάχη που θα δοθεί στο δικαστήριο σημειώθηκαν πριν καν αρχίσει η πολύκροτη δίκη.Η αποχώρηση του Δημήτρη Τσοβόλα από τη νομική ομάδα υποστήριξης στην οικογένεια του παιδιού, που παρίσταται ως πολιτική αγωγή, δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η επίσημη εκδοχή κάνει λόγο για διαφωνίες στη χάραξη της «γραμμής», η οποία, σύμφωνα με εκτι μήσεις νομικών, γίνεται πλέον πιο «απολιτίκ». Τρία είναι τα σημεία που, σύμφωνα με πληρο φορίες, οδήγησαν στη ρήξη του Δ. Τσοβόλα με την οικογένεια:

◆ Οι επανειλημμένες προσφυγές της οικογένει ας στον Άρειο Πάγο για μεταφορά της δίκης στην Αθήνα.

◆ Η αμφισβήτηση της ανακριτικής διαδικασίας σε μια «δεμένη» υπόθεση, που είναι πιθανόν να ενσπείρει αμφιβολίες στο δικαστήριο, οι οποίες λει τουργούν πάντα υπέρ των κατηγορούμενων.

◆ Η επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε η οικογένεια. Όπως λέει το γνωστό δημοτικό τραγούδι, «στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά». Μένει τώρα να δούμε αν θα «σφάξουν» και την ίδια τη δικαιοσύνη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:51