search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08
MENU CLOSE

Η Αθήνα γιορτάζει την Αποκριά σε κάθε γειτονιά της πόλης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2062
28-2-2019
03.03.2019 04:00
global_ntaoylia_1_preview.jpeg

Έθιμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας αναβιώνουν στην πρωτεύουσα, οι δρόμοι και οι πλατείες μεταμορφώνονται σε θεατρικές σκηνές και η πόλη γεμίζει κέφι, χορό και μουσική.

Χορευτές, θεατές και καρναβαλιστές μπερδεύονται μεταξύ τους σ’ ένα μεγάλο γλέντι που θα εκτείνεται από την Πλάκα, την πλατεία Συντάγματος, το Μοναστηράκι και το Θησείο έως την Κυψέλη, το Κουκάκι, τα Πατήσια και τα Πετράλωνα.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου γιορτάζουν την Αποκριά, διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις που θα χαρίσουν ανέμελες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους.

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν, φυσικά, οι μικροί μας φίλοι οι οποίοι, φορώντας τις στολές της επιλογής τους μαζί με το πιο φωτεινό τους χαμόγελο, θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να χορέψουν, να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν!

Επιπλέον, θα τους δοθεί η δυνατότητα – μέσω μιας πληθώρας εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα μουσεία, την πινακοθήκη και τις βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων – να γνωρίσουν την ελληνική παράδοση μέσα από τα έθιμα κάθε περιοχής και κάθε απομακρυσμένης γειτονιάς.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση με παραδοσιακές φορεσιές και κρουστά από την Ομάδα Ορχηστικής Τέχνης «Βάκχαι» στην πλατεία Συντάγματος, τον πεζόδρομο Ερμού και την πλατεία Μοναστηρακίου, καθώς και αποκριάτικη συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων όπου θα ερμηνεύσουν η Δώρα Λοΐζου και ο Μανώλης Σκουλάς.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου, στην Πλατεία Αγίου Παύλου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν σε ένα αποκριάτικο πάρτι και να χορέψουν στους ρυθμούς της samba με παραδοσιακό γαϊτανάκι, εμψυχωτές, κλόουν, face painting, καθώς και διαγωνισμό αποκριάτικης στολής όπου θα συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Παύλου.

Την ίδια μέρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Το καρναβάλι των ζώων» του Marko Simsa, όπου τα παιδιά από 6 έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες. Αργότερα, θα πραγματοποιηθούν διάφορα αποκριάτικα δρώμενα, συναυλίες και χορωδίες που θα μας μεταφέρουν στις υπέροχες μελωδίες της παλιάς Αθήνας.

Την Κυριακή 3 Μαρτίου οι επισκέπτες θα απολαύσουν – μεταξύ άλλων – ένα «Αποκριάτικο ταξίδι στην Ελλάδα» όπου οι Ομάδες Χορού Ενηλίκων των Κέντρων Δημιουργικής Μάθησης Κυψέλης και Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα μας χαρίσουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ στον πεζόδρομο Διονύσου Αρεοπαγίτου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το συγκρότημα Valletta Str Project με pop, rock και disco μουσική.

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης θα ηχούν Μελωδίες με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ενώ το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δδήμου Αθηναίων θα ακουστούν τραγούδια και μουσική από διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά με έντονο το «άρωμα» Ελλάδας, μεταφέροντάς μας σε παλαιότερες και αγαπημένες εποχές.

Οι εκδηλώσεις και τα καλλιτεχνικά δρώμενα θα συνεχιστούν για όλη την εβδομάδα με αποκορύφωμα την Κυριακή 10 Μαρτίου. Μικροί και μεγάλοι δίνουν το καθιερωμένο τους ραντεβού στο Ζάππειο όπου θα απολαύσουν τη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή. Εκεί, μια μεγάλη σκηνή θα περιμένει τους μικρούς επισκέπτες μαζί με πολλές εκπλήξεις που θα μοιράσουν αμέτρητα παιδικά χαμόγελα. Μουσική, χορός, ξυλοπόδαροι, μπαλονοκατασκεύες, face painting, καλλιτέχνες τσίρκου, ομαδικά παιχνίδια, break dance show και πολλές εκπλήξεις θα πρωτοστατούν περιμένοντας να χαρίσουν μοναδικές στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου στον Λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν παραδοσιακά τα κούλουμα με τον Σπύρο Πολυκανδριώτη και το συγκρότημά του που θα μας ταξιδέψουν μουσικά σε αγαπημένες παραδοσιακές μελωδίες.

Γιορτή για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθεί, τέλος, στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (ΚΑΠΑΨ), με παραδοσιακή μουσική και χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Αποκριά στην ιστοσελίδα www.opanda.gr

Info:

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Ηρακλειδών 66α και Θεσσαλονίκης, Αθήνα, 2103452150

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & και Ζακύνθου, Αθήνα

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τοσίτσα 1, Αθήνα (είσοδος από οδό Πατησίων 44), 2132144890

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Κεντρικό κτήριο, Κυδαθηναίων 17, 10558 Αθήνα, Πλάκα, 2103229031

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, 10675, Αθήνα, 210331299

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08