search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:56
MENU CLOSE

Χιονοστιβάδα στα Καλάβρυτα: Ένα εκατ. τόνοι χιονιού – Τι είπε ο Γάλλος ειδικός

01.03.2019 17:39
Χιονοστιβάδα στα Καλάβρυτα: Ένα εκατ. τόνοι χιονιού – Τι είπε ο Γάλλος ειδικός - Media

 

Θαμμένες στον Χελμό είναι πολλές καρέκλες που παρέσυρε η τεράστια χιονοστιβάδα, με περισσότερο από 1 εκατ. τόνους χιονιού, στα μέσα Ιανουαρίου στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ το σημείο όπου «έσκασε» η χιονοστιβάδα είναι σήμερα…πίστα χιονιού.

Οι καρέκλες θα…αναδυθούν από τα χιόνια, όταν αυτά λιώσουν, το καλοκαίρι και τότε θα φανεί τι άλλο παράσυρε μαζί της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr. Ο ένας από τους 8 αναβατήρες παραμένει εκτός λειτουργίας, ενώ στον προϋπολογισμό των 25 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού ενσωματώνονται -μετά την εξέλιξη αυτή- και νέα ενεργητικά και παθητικά συστήματα για την αποτροπή ενός παρόμοιου φαινομένου.

Παράλληλα, το προσωπικό εκπαιδεύτηκε και η διεύθυνση του χιονοδρομικού κέντρου υιοθετεί πλέον ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης της επικινδυνότητας για την εμφάνιση χιονοστιβάδων. Το σύστημα αυτό του Γάλου οδηγού βουνού και ειδικού στις χιονοστιβάδες, Σεμπάστιαν Εσκάντε, έχουν ήδη υιοθετήσει τα χιονοδρομικά κέντρα στην Γεωργία και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Σεμπάστιαν Εσκάντε βρέθηκε για το λόγο αυτό στα Καλάβρυτα πριν από λίγες ημέρες και μαζί με εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ενημέρωσαν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο το προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου για την ασφαλή κίνηση σε χιονισμένο πεδίο, αλλά και για την έρευνα και διάσωση σε χιονοστιβάδα.

«Τα τελευταία 30 χρόνια που λειτουργεί το χιονοδρομικό δεν υπάρχει αντίστοιχο ιστορικό προηγούμενο με τέτοια χιονοστιβάδα», δήλωσε στο *Έθνος*, ο διευθυντής του κέντρου, Λεωνίδας Σπυρόπουλος και συμπλήρωσε ότι -όπως όλοι συμφώνησαν- η πιο ενδεδειγμένη κίνηση ήταν η αναστολή λειτουργίας για λίγες μέρες του κέντρου, για λόγους ασφάλειας. Τα σαββατοκύριακα στα Καλάβρυτα ανεβαίνουν ως και 15.000 άτομα και αν η χιονοστιβάδα έπεφτε σε ώρα αιχμής, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες.

Η πλαγιά στην οποία «έσκασε» είχε ένα μεγάλο «αδύναμο»-όπως λέγεται- στρώμα χιονιού, το χιόνι δηλαδή ήταν σε εκείνο το σημείο πολύ ψιλό και μαλακό. Ξαφνικά υπήρξε έντονη χιονόπτωση και δυνατός αέρας με αποτέλεσμα ενώ το χιόνι ήταν 1,5 μέτρο, έγινε 4 μέτρα, επειδή συγκεντρώθηκε τεράστια, νέα ποσότητα. Το «αδύναμο» χιόνι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει αυτό τον όγκο και η χιονοστιβάδα, μήκους 450 μέτρων και πλάτους 500 μέτρων, κύλησε στην πλαγιά και κάλυψε 800 μέτρα αυτής.

«Υπάρχουν νέα συστήματα για την εκτίμηση και την αξιολόγηση των κινδύνων από χιονοστιβάδες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προβλέψεις για τέτοια φαινόμενα, και συχνά βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο, όταν αυτός εμφανιστεί», μας είπε ο Νεκτάριος Παρμάκης, εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που συμμετείχε στο σεμινάριο που έγινε στα Καλάβρυτα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50