search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:35
MENU CLOSE

Τζέφρι Πάιατ: Ο προστάτης….

06.03.2019 09:11
Τζέφρι Πάιατ: Ο προστάτης.... - Media

 

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που, διαθέτει, ενδεχομένως κατασκευάζει και σίγουρα διασπείρει, η Ρωσία σχεδιάζει να παρέμβει στις εκλογές στην Ελλάδα.

Στον Αμερικανό πρεσβευτή αποδόθηκε εσφαλμένα ότι είπε πως έχει αποδείξεις ότι μπορεί η Ρωσία θα παρέμβει στις ελληνικές εκλογές. Ωστόσο, αυτά που είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του από την αμερικανική πρεσβεία, ελάχιστα μεταβάλουν την ουσία.

Η ερώτηση που του υποβλήθηκε ήταν:
Ambassador Pyatt, are you worried we might have a disinformation campaign in Greece as the Euroelections, local elections, and political elections come close?

και η απάντησή του:

As I said, all of our open societies are vulnerable to these new tools. We learned this the hard way in the United States during our presidential election. We’ve seen evidence of this kind of manipulation of information in Greece. We’ve seen Russian efforts in the Church, the efforts to undermine the role of the Ecumenical Patriarch. I cannot tell you that I have seen evidence of efforts in order to meddle in Greece’s upcoming elections, but the purpose of this event tonight is to raise awareness so that Greece’s democratic institutions, Greece’s free press — which are all quite strong — can be alert and able to respond.

Συνοπτικά και σε ελεύθερη μετάφραση:

ερώτηση:ανησυχείτε για μια εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα;
Απάντηση: οι ανοιχτές κοινωνίες είναι δεκτικές σε εργαλεία παραπληροφόρησης . το ζήσαμε στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. έχουμε αποδείξεις για τέτοιου είδους χειραγώγηση των πληροφοριών στην Ελλάδα, είδαμε τις ρωσικές ενέργειες στην εκκλησία και την υπονόμευση του οικουμενικού πατριαρχείου. Δεν μπορώ να σας πως ότι έχω αποδείξεις για τέτοιες ενέργειες ενόψει των ελληνικών εκλογών, ΑΛΛΑ…ας είμαστε σε επιφυλακή (γιατί, δεν διατυπώνεται αλλά εννοείται σαφέστατα, οι Ρώσοι είναι κουφάλες)…

 

Η ανησυχία, προφανώς, του τοποτηρητή και καθοδηγητή (όπως φαίνεται ακόμη και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του) της ελληνικής κυβέρνησης έχει να κάνει με θέματα… αρχών, αφού είναι παγκοσμίως γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν παρεμβαίνουν σε εκλογικές αναμετρήσεις υπέρ τοπικών υπαλλήλων τους.

Προτιμούν πιο ξεκάθαρες και χειροπιαστές λύσεις όπως συνέβη στην Ουκρανία όπου κατά σύμπτωση ήταν το προηγούμενο πόστο του κύριου Πάιατ ή όπως συμβαίνει σήμερα στην Βενεζουέλα όπου οι ΗΠΑ χωρίς εκλογές ανέδειξαν τον δικό τους πρόεδρο στη χώρα.

Να μη μιλήσουμε δε για το γνήσιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις δημοκρατικές διαδικασίες το οποίο σφυρηλατείτε από τις συχνές εμφανίσεις του αμερικανικού στρατού σε κάθε γωνιά της γης που κινδυνεύει η… δημοκρατία.

Κατά τα λοιπά, το ενδιαφέρον του Αμερικανού πρεσβευτή για το ελληνικό μαγαζί που διαχειρίζεται είναι και προσωπικό και εύλογο: έχει κοπιάσει για να περάσει μια ολόκληρη κυβέρνηση και μάλιστα της «αριστεράς» χάντρες στο κομπολόι του και λογικά δεν του αρέσει η ιδέα να ξαναρχίσει από την αρχή με μια νέα κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από τις ελληνικές εκλογές.

Όχι ότι δεν θα καταφέρει να βρει πρόθυμους αντικαταστάτες των σημερινών, ωστόσο, ο Αμερικανός πρεσβευτής γνωρίζει ότι η « αριστερή» ταμπέλα και η ρητορική που συνοδεύει την σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική -για τις αμερικανικές δουλειές στην Ελλάδα- απ ότι οι παραδοσιακοί και δεδομένοι δεξιοί Ελληνες φίλοι των ΗΠΑ.

Εξ άλλου, ποια άλλη δεξιά ή ακόμη και σοσιαλδημοκρατική ελληνική κυβέρνηση θα κατάφερνε να δώσει θετικό προοδευτικό πρόσημο στην μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε αμερικανική στρατιωτική βάση ή να διαλύσει τις ελληνορωσικές σχέσεις στο βαθμό που το κατάφεραν οι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ;

ΥΓ. Καθώς λοιπόν όπως μαθαίνουμε η δημοκρατία μας απειλείται από τη Ρωσία, ευτυχώς που έχουμε κάποιον μεγάλο να μας προστατεύει.

Και αφού η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την ανάγκη προστασίας ας θυμηθούμε ότι στο Διεθνές Δίκαιο ή την Πολιτική ο όρος Προτεκτοράτο (Protectorate) σημαίνει κάποια εδαφική κατοικήσιμη περιοχή που ελέγχεται (ή κυριαρχείται κατά διάφορους βαθμούς) από μία ή περισσότερες “προστατεύουσες” [προστάτιδες] (protecting) Δυνάμεις. Και άλλες φορές προσδιορίζει συνήθως την προστατευόμενη οντότητα, ενώ άλλες φορές, τη σχέση μεταξύ προστάτιδος και προστατευομένου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:34