17/10/2019 20:10:13

Δημοσκόπηση Interview: Εκτός Βουλής ΑΝΕΛ, Λεβέντης και Ποτάμι

Αυτοί είναι οι δήμαρχοι που έσπασαν τα κοντέρ των ποσοστών - Media

 

Σταθερά μπροστά παραμένει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την Politik.

Συγκριτικά με τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται «κερδισμένος» αφού …τσιμπάει μια μονάδα συγκριτικά με τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Στα αξιοσημείωτα της πανελλαδικής έρευνας καταγράφεται η πρωτιά και το υψηλό ποσοστό της τάξης του 25% που καταγράφει ο Προκόπης Παυλόπουλος στο ερώτημα «ποιον θα προτιμούσατε για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αποδεικνύεται πως οι αντιδράσεις ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης, κυρίως στη Μακεδονία, όσον αφορά τη στάση που κράτησε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχουν «θολώσει» την προσωπική του εικόνα. Παρ’όλα αυτά δεν μπορεί να μη γίνει ειδική αναφορά στην ιδιαίτερα χαμηλή αποδοχή (μόλις 16%) που καταγράφει στους κόλπους των ψηφοφόρων της ΝΔ (της οποίας άλλωστε διετέλεσε κορυφαίος υπουργός), όπως επίσης και το υψηλότατο ποσοστό αποδοχής (15,9%) του Κώστα Καραμανλή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Όσον αφορά στο ΚΙΝΑΛ, οι συμμετέχοντες στην έρευνα στέλνουν ηχηρό μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά, ζητώντας της να συνεχίσει αυτόνομη πορεία.

Επί της ουσίας την καλούν το ΚΙΝΑΛ να βρει διακριτό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, ώστε να πάψει να εμφανίζεται ως «μπαλαντέρ» που θα «κολλήσει» είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Νέα Δημοκρατία την επομένη των εκλογών. Η παραπάνω άποψη ενισχύεται και από το εκκωφαντικό 69% των ερωτηθέντων που αξιολογούν αρνητικά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει προοδευτικό μέτωπο με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

  • ΝΔ 31,5% (από 31,3% τον Φεβρουάριο)
  • ΣΥΡΙΖΑ 22,3% (από 21,1% τον Φεβρουάριο)
  • Χρυσή Αυγή  7,4% (από 6,4% τον Φεβρουάριο)
  • ΚΙΝΑΛ 6,1% (από 5,2% τον Φεβρουάριο)
  • ΚΚΕ 5% (από 5,5% τον Φεβρουάριο)

Εκτός Βουλής μένουν η Ένωση Κεντρώων με 2,4%, η Ελληνική Λύση με 2,4%, οι  ΑΝΕΛ με 1,4%, το Ποτάμι 1,3%, η ΛΑΕ 1,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,3%, η Δημιουργία Ξανά 1%. 

Στην ερώτηση για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (παράσταση νίκης), το 66% θεωρεί ότι η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια και το 15% προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει πρώτη δύναμη. 

Μπροστά είναι και στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, φαινόμενο σπάνιο για εν ενεργεία πρωθυπουργό. 

Στο ερώτημα «με ποιο κόμμα θα προτιμούσατε να συνεργαστεί το ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές». Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε «Με κανέναν», το 24% «Με τη ΝΔ» και μόλις το 12% «Με τον ΣΥΡΙΖΑ».  Στο ίδιο ερώτημα ένα ποσοστό της τάξης του 15% αρνήθηκε να απαντήσει.

Στην ερώτηση «ποιον θα προτιμούσατε για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας» με τις επιλογές να αναφέρουν τους: Προκόπη Παυλόπουλο, Κώστα Καραμανλή και Ευάγγελο Βενιζέλο, το 25% απάντησε ότι προτιμά τον κ. Παυλόπουλο, το 24% τον Κώστα Καραμανλή και το 11% τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και σε αυτή την κατηγορία ο «Κανένας» (εκ των τριών) αναδεικνύεται πρώτος με 29%.


 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.