search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:17
MENU CLOSE

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Βόρειας Μακεδονίας – Κοινή στήριξη από Ζάεφ-Αχμέτι

21.03.2019 19:35
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Βόρειας Μακεδονίας - Κοινή στήριξη από Ζάεφ-Αχμέτι - Media

 

Τρεις θα είναι συνολικά οι υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α΄ γύρος) και 5 Μαΐου (β΄ γύρος).

Πρόκειται για τους Στέβο Πεντάροφσκι, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και Μπλέριμ Ρέκα.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος είναι ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, θα είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) της οποίας ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι.

Η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, θα είναι η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο τρίτος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, υποστηρίζεται από δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα το «BESA» και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Την υποψηφιότητα των τριών αυτών επικύρωσε σήμερα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθώς ο Μπλέριμ Ρέκα έχει μικρές πιθανότητες να προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Η θητεία του προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια.

Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:16