13/11/2019 13:26:29
20.4.2019 / ΜΙΧAΛΗΣ ΛΑΓAΝΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2069 στις 18-4-2019

Αχ, Μονμάρτη, εσύ μας μάρανες - Έρμαιο εγκληματικών κυκλωμάτων και θύμα υποβάθμισης το κέντρο της Αθήνας

Αχ, Μονμάρτη, εσύ μας μάρανες - Έρμαιο εγκληματικών κυκλωμάτων και θύμα υποβάθμισης το κέντρο της Αθήνας - Media

 

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων, όπως και άλλων υποβαθμισμένων συνοικιών της Αθήνας, δεν αισθάνονται προφανώς ότι ζουν στη... Μονμάρτη. Και επίσης δεν γελούν ιδιαίτερα με την πρόσφατη παρομοίωση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, η οποία παραλλήλισε τις συνοικίες αυτές με μια περιοχή του Παρισιού που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι κάτι σαν την Πλάκα ή το Μοναστηράκι: γραφική και άκρως τουριστική. 


Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, παρά την επέλαση του Airbnb, τα Εξάρχεια προσελκύουν άλλου είδους τουρισμό, πιο… εναλλακτικό. 
Από την άλλη, γύρω από την καρδιά των Εξαρχείων θα μπορούσε κάποιος να πει ότι υπάρχει μια νοητή κόκκινη γραμμή για την αστυνομία. Παρά τις επιμέρους επιχειρησιακές επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., τα κυκλώματα ναρκωτικών και παραεμπορίου συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας:
«Υπάρχουν τρία επίπεδα στα οποία χωρίζονται τα Εξάρχεια. Το πρώτο είναι το κέντρο και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία, μέχρι τη συμβολή της Τοσίτσα με την Πατησίων, μπροστά από το Πολυτεχνείο. Εκεί κυριαρχούν οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες.


Άθελα ή ηθελημένα λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας στο πραγματικό πρόβλημα των Εξαρχείων, που συντηρείται εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην καρδιά των Εξαρχείων. Και δεν είναι άλλο από την αποθράσυνση των εγκληματικών συμμοριών. Των εμπόρων ναρκωτικών, των μαστροπών, των διακινητών του παραεμπορίου και των τρομοκρατών.


Και τέλος υπάρχουν και τα “προάστια” των Εξαρχείων, που τον τελευταίο καιρό γνωρίζουν άνθηση κυρίως λόγω της νέας τάσης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και πωλήσεων σε ξένους αγοραστές. 
Όμως, από μόνοι τους το Airbnb και οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να σπάσουν το απόστημα. Οι μόνιμοι κάτοικοι των Εξαρχείων ζητούν ένα βασικό πράγμα από την πολιτεία: ασφάλεια. Αυτό το αίσθημα ασφάλειας μόνο η αστυνομία μπορεί να το προσφέρει, εφόσον φυσικά την αφήσουν, χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις, να το κάνει».

Ανάγκη άμεσων μέτρων
Από την πλευρά του ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος, κάτοικος και ο ίδιος των Εξαρχείων, θεωρεί ότι λύση μπορεί να δοθεί μόνο κάτω από τρεις προϋποθέσεις:
● Την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο και τη γενικότερη ανάπλαση της περιοχής. Το συγκεκριμένο αίτημα μάλιστα εσχάτως έχει ενσωματωθεί και στο πρόγραμμα υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων. 
● Την έναρξη της λειτουργίας του μετρό.
● Την ενίσχυση της αστυνόμευσης με επαρκή στελέχωση του τοπικού τμήματος και τις εικοσιτετράωρες εποχούμενες περιπολίες. 

Τα εν λόγω μέτρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να λειτουργήσουν εις βάρος των συμμοριών και, κυρίως, υπέρ των κατοίκων μιας από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας, οι οποίοι παρακολουθούν στωικά τον μαρασμό εδώ και χρόνια. Υπό τον όρο βέβαια ότι δεν θα είναι τα μόνα και ότι θα υπάρξει μια πολιτική με συνοχή και σαφείς στόχους.


Επιπλέον θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα Εξάρχεια και γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν καθημερινά εκεί, μέσα από τη μιντιακή και πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και σε πολλές άλλες γειτονιές του κέντρου η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιεστική. 


Ειδικά στο Τρίτο Δημοτικό Διαμέρισμα (Ρουφ, Βοτανικός), στο Τέταρτο (Κολωνός, Κολοκυνθού, Σεπόλια) και στο Έκτο (Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Αττικής) πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν εδώ και αρκετά χρόνια να αισθάνονται «αόρατοι» για την πολιτεία. Όλες αυτές είναι γειτονιές στις οποίες η Χρυσή Αυγή έχει καταφέρει να ασκεί αξιοσημείωτη επιρροή.


Το ερώτημα είναι εάν η επόμενη δημοτική αρχή και η πολιτεία θα καταφέρουν να συνεργαστούν ώστε ο κορυφαίος δήμος της χώρας να γίνει αξιοβίωτος ή η κατάσταση θα συνεχίσει να χειροτερεύει ανεξέλεγκτα.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.